Östberga + höjden = sant 

Nu är det klart att näst sista stationen på vägen från Fridhemsplan till Älvsjö kommer att heta Östbergahöjden istället för Östberga.

Nyhet  Älvsjö, Nya tunnelbanan  2024-04-29
Karta över gula linjens dragning, med namnet Östbergahöjden markerat.

Namnbytet beror på att det redan finns en station på Roslagsbanan som heter Östberga. Dessutom har stationsläget under planeringen skjutits, så att uppgången hamnar i området som kallas just Östbergahöjden.

– Namnet knyter an på ett bra sätt både till området och till andra ”höjder” i Söderort, som Hammarbyhöjden och Mälarhöjden, säger Kajsa Nilsson, projektledare för planering av tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Älvsjö. 

Av både praktiska skäl och av säkerhetsskäl är det inte heller önskvärt att två stationer på helt olika ställen i kollektivtrafiksystemet delar namn.

– Man kan tycka att det är svårt att blanda ihop en station på Roslagsbanan norr om stan med en tunnelbanestation söder om stan, men det kan till exempel handla om att beställa underhåll, då gäller det att den som ska reparera åker till rätt station. Och skulle det hända en olycka är det självklart viktigt att räddningstjänsten vet vart de ska åka, säger Kajsa Nilsson. 

Beslutet om namnet är fattat av trafikförvaltningen i Region Stockholm.

Se filmen om den nya linjen:

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00