Sista pålen på plats för station Sofia 

89 pålar placerade omlott är nu på plats i Stigbergsparken på östra Södermalm. Tillsammans ramar de in det stora schaktet där hissarna ska gå ner till plattformen 100 meter under jord. Nu går arbetet med station Sofia in i nästa fas.

Nyhet  Nya tunnelbanan, Södermalm  2023-01-23
Kollage med bild på pålar som gjuts och Stigbergsparken från Stigberget.
89 sekantpålar har gjutits i dessa formar. Nu kan arbetet i Stigbergsparken gå in i en ny fas.

Så fort de stora borriggarna som borrat hålen för pålarna är ute ur parken fortsätter arbetet med att göra stödkonstruktionen stabil och tät.  

– Vi kommer att jobba med flera moment samtidigt. Vi börjar med att gräva bort jorden inom stödkonstruktionen för att komma ner till berget. Här ska vi också spränga en del små salvor för att ta bort berg och skapa en plan yta, säger Johan Chammoun, byggledare. 

Porträtt på Johan Chammoun.
Johan Chammoun, byggledare.

När vi schaktat oss ner en bit kommer vi förbereda en plattform för utrustningen som ska borra hål hela vägen ner till plattformen. För att det ska vara möjligt att schakta ur jorden måste väggarna runt den 30×40 meter stora ytan vara stabila och täta, både för att jord inte ska ramla ner och för att grundvattnet inte ska påverkas. Därför kommer stödkonstruktionen bakåtförankaras med långa stag genom varannan påle och in i berget.  

– Det är ett jättejobb kvar med hisschaktet och vi har många utmaningar framför oss. Till exempel är det trångt när många jobb ska pågå samtidigt på arbetsområdet. Vi bygger mitt på Södermalm och vi måste tänka på alla som bor och vistas i närheten. Och så har vi en svaghetszon i berget som vi behöver ta hänsyn till, säger Johan Chammoun.  

2030 ska stationen vara klar. Så här kommer den se ut under och ovan jord: 

Illustration av station Sofia under och ovan jord.
Klicka på bilden för att titta närmare på den.

Läs mer om arbetet med stödkonstruktionen 

Läs mer om arbetet med station Sofia 

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00