Sista smällen (nästan)!

Klockan 14.55 på eftermiddagen den 18 januari försvann de sista 3 metrarna berg mellan Akalla och Barkarby i ett rökmoln. Det betyder att det är öppet hela vägen och att bergarbetena i nya tunnelbanans första projekt närmar sig sitt slut.

Nyhet  Barkarby, Nya tunnelbanan  2023-01-19
Ett starkt ljus från en sprängning lyser upp en tunnel.
En kamera placerad precis vid tunnelfronten fångade ögonblicket när den sista tunnelsalvan sköts i Barkarby. Foto: Region Stockholm

– Det känns fantastiskt! Nu är det klart, det är verkligen en milstolpe, men det är mycket känslor, jag blir också lite melankolisk. Vi har jobbat så länge och så hårt – och så är den här fasen över, säger Anna Nylén, projektchef för tunnelbanans utbyggnad mellan Akalla och Barkarby. 

Det märktes att det inte var en vanlig tunnelsprängning. Media, politiker och chefer från både Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana och från entreprenörerna Subterra och Metrostav var på plats. 

Se film från sprängningen:

– Det här är stort för oss alla. Men nu när berggänget snart har jobbat klart och drar vidare till andra tunnlar så fortsätter vi att jobba, säger Anna Nylén. 

Person med vit hjälm och gul jacka.
Anna Nylén, projektchef för Blå linje till Barkarby.

Det kommer också att bli fler sprängningar, i tunnlarna precis bakom Akalla station. Men under våren avslutas även de arbetena och det blir fullt fokus på installationer. 

– Vi har några år kvar. Nu har vi snart tagit ut allt berg, sedan ska vi fylla tunnlarna igen, med spår, hissar, rulltrappor, konst – helt enkelt göra tunnlarna till tunnelbana, avslutar hon.  

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL:s Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00