Nu utreds lokalisering av tunnelbana till Bromma flygplatsområde

Idag, 10 oktober, presenterades Region Stockholms budget för nästa år. I den avsätts 50 miljoner kronor över två år för en lokaliseringsutredning om tunnelbana till det man kallar Bromma Parkstad – alltså där flygplatsen ligger idag.

Nyhet  Nya tunnelbanan  2024-10-10
karta med pil mot Bromma

– Väldigt, väldigt roligt, vi är redo att ta oss an detta, säger Niklas Bergman, chef för Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana.

En lokaliseringsutredning är det första steget mot ny tunnelbana. Det handlar om att ta fram ett eller ett par olika alternativ som är tekniskt genomförbara och ger stor samhällsnytta under lång tid.

– Vi har ju lärt oss massor om att både planera och bygga tunnelbana och vet att tiden från planeringsstart till byggstart är 5–6 år, säger Niklas Bergman.

Lokaliseringsutredningen kommer att ligga till grund för en framtida förhandling om finansieringen av tunnelbanan.

Tunnelbana till Bromma flygplatsområde ingår i den fördjupade behovsanalys som förvaltning för utbyggd tunnelbana gjort tillsammans med trafikförvaltningen om framtida spårtrafik. Där pekas ett 20-tal sträckor ut som möjlig framtida utveckling.

– Som det står i budgeten ska vi även ta arbetet med behovsanalysen vidare, tillsammans med trafikförvaltningen, säger Niklas Bergman.

Hela analysen inklusive idéstudien om tunnelbana till Bromma flygplatsområde blir offentlig i morgon, fredag. Då går den att läsa här.

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00