Ett valv av pixlar i Arenastaden

Nyhet  Arenastaden, Nya tunnelbanan  2021-08-12
I det välvda taket i Arenstadens plattformshall kommer man att kunna se en mosaik av kvadrater i olika färger. Ett höghus som gjorts om till färgade pixlar. Axel Lieber från konstkollektivet inges idee förklarar idén bakom konstverket Skylines.

Publicerat 2021-08-12

Mosaiken är från början hämtad från en bild av ett höghus med balkonger. Bilden har bearbetats och gjorts om till ett slags pixelformat med stora kvadrater. Verket Skylines är framtaget av det tyska konstnärskollektivet inges idee, bestående av Hans Hemmert, Axel Lieber, Thomas A. Schmidt och Georg Zey i samarbete med Andreas Piontkowitz.


Till vänster: Bilden av höghuset som använts som förlaga. Till höger: Samma bild omgjord till pixelformat. 

”Storstaden bugar sig”
– I området kring stationen finns många höghus från miljonprogrammet så det blir en koppling till bebyggelsen i omgivningen. Färgerna och mönstren som bildas i taket ses som en hänvisning till modernismens idéer och påminner om färgskalor från när tunnelbanan uppfanns, berättar Axel Lieber.

– Det är nästan som att storstaden bugar sig ner över människorna som rör sig på plattformen. Det finns något poetiskt i det. Det är monumentalt och enkelt på samma gång.

Axel Lieber, från konstnärskollektivet inges idee.

Liknande mosaik syns även i de båda ändarna av stationen. Den ena har mer blå nyanser medan den andra går i en grön.

– Vi valde två olika färger, bland annat för att göra det enkelt att navigera och förklara vägen för någon som ska åka till Arenastaden. Man kan säga att man ska gå mot den blå eller gröna uppgången.


Visionsbild av mellanplanet vid Arenastadens norra uppgång.

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL:s Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00