Dynamitdetektiverna – hundarna som nosar efter sprängämnesrester

Att hitta rester av sprängmedel är relativt vanligt på platser eller i tunnlar där det sprängts tidigare. Då spelar hundar en avgörande roll.

Nyhet  Barkarby, Nya tunnelbanan  2024-03-01
Hund sitter i en tunnel.
Beppe nosar upp gamla sprängämnesrester. Foto: Explosivhund Miljö & Säkerhet Sverige AB

Hundarna arbetar med att söka efter gamla sprängämnesrester och säkerställa att området är tryggt att arbeta på. Labradoren Beppe har jobbat som explosivhund i sex år och kallas till tunnelbanebygget några gånger om året för att sniffa rätt på gammalt sprängmedel. I veckan har han arbetat tillsammans med sina hundkollegor Mimmi och Pi i utbyggnaden av tunnelbanan på sträckan Akalla-Barkarby. 

– Det fantastiska med hundars luktsinne är att det överträffar långt människans, säger byggledare arbetsmiljö Max Åklundh. På så sätt kan hundarna markera för sprängämnesrester som människan helt enkelt inte kan se. 

Hundar har upp till 300 miljoner luktreceptorer i sina nosar, jämfört med människans cirka 5 miljoner. Det gör att hundar under århundraden använts till att till exempel spåra försvunna personer och att upptäcka farliga ämnen som sprängmedel och droger, och på så sätt visat sig vara oumbärliga inom områden som räddningstjänster, polisarbete och säkerhet. 

Beppe nosar upp eventuella faror i tunnlarna.
Foto: Explosivhund Miljö & Säkerhet Sverige AB

Läs om Beppes andra insatser:

Hundar hjälper till att söka dynamit

Undrar du något?

Skriv till SL Kundtjänst eller ring på 08-600 10 00.