Nästa Barkarby! Hitta rätt i den nya knutpunkten för kollektivtrafik

Nu kan du få en glimt av hur den nya knutpunkten för kollektivtrafik hänger ihop. Ta en titt på de nya illustrationerna som visar hur du enkelt kommer att kunna byta mellan tunnelbana, buss, pendeltåg, regional- och fjärrtåg i Barkarby.

Nyhet  Barkarby, Nya tunnelbanan, Nyheter  2024-10-14
Illustration som visar hur den nya knutpunkten station Barkarby kommer att hänga ihop.

Vid norra änden av tunnelbanans plattform i Barkarby bygger Region Stockholm tillsammans med Trafikverket och Järfälla kommun ut Barkarby station till en stor och viktig knutpunkt för dig som reser kollektivt.  

Smidiga byten mellan flera trafikslag 

Om några år kan du direkt från Veddestabron kliva rakt in i ett helt nytt stationshus och ta tunnelbanan, bussen, pendeltåget, regionaltåget eller fjärrtåget för att åka till och från jobbet eller hälsa på vänner och bekanta. Det blir enkelt och smidigt att byta på stationen och planera sin resa. 

Här skapar tunnelbanan nya resmöjligheter och kortare restider. Exempelvis blir den ungefärliga restiden mellan Barkarby och Kista 9 minuter. 

Det här byggs fram till 2027  

  • Veddestabron. Öppen för trafik sedan 2022. (Järfälla kommun och Trafikverket) 
  • Tunnelbanans Blå linje till Barkarby och en ny bussterminal (Region Stockholm) 
  • Nytt stationshus och nya plattformar för regional- och fjärrtåg. (Trafikverket) 

I slutet av 2026 planerar Trafikverket för att öppna det nya stationshuset, samtidigt planerar Region Stockholm för att öppna den nya bussterminalen. Trafikstart för tunnelbanan är i december 2027. 

Illustration som visa hur den nya knutpunkten Barkarby station kommer att hänga ihop.
Det nya stationshuset (7) har två entréer, en från Veddestabron (8) och en från bussterminalen (3). I anslutning till entrén från bussterminalen finns en bussvänthall (2). De nya plattformarna för regional- och fjärrtåg (5) ligger på vardera sidan om plattformen för pendeltåget (6). Tunnelbanan (9) når du också enkelt via det nya stationshuset. Klicka på bilden för att se den i ett större format.
Visoinsbild som visar hur Barkarby station kan se ut i framtiden.
Visionsbild av Barkarby station från samma håll som den nya illustrationen här ovanför. Klicka på bilden för att se den i ett större format. Illustration: Region Stockholm/White Arkitekter
Illustration som visa hur den nya knutpunkten Barkarby station kommer att hänga ihop.
På Veddestabron (1) stannar bussar (2) precis utanför det nya stationshuset. Från Veddestabron (3) kliver du rakt in i det nya stationshuset (4) där du enkelt når och byter mellan tunnelbana (8), buss (11, 12, 13) pendeltåg (6), regional- och fjärrtåg (5). Klicka på bilden för att se den i ett större format.

Barkarby pendeltågsstation med plattform kommer vara kvar. Med en promenad på några minuter kommer du enkelt att nå övriga färdmedel i den andra änden av plattformen, där det nya stationshuset finns. 

Nuvarande bussterminal flyttas och ersätts med en ny intill det nya stationshuset. 

Läs mer om…

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00