Snart tar sprängarbetet mellan Saltvägen och Lingvägen paus 

Den sista större ovanjordssprängningen görs i veckan. Därefter är det paus till och med mitten av juni.

Nyhet  Utbyggd depå i Högdalen  2023-05-02

I Hökarängen pågår arbetet med en ny tunnel mellan Högdalsdepån och tunnelbanans Farstagren. I området mellan Saltvägen och Lingvägen ska den nya tunneln ansluta till spåren ovan jord och här har sprängarbetet pågått sedan i februari. Snart är den första etappen klar och i veckan tar det ordinarie sprängarbetet paus till och med mitten av juni.  

– Mindre enstaka knallar kan fortfarande förekomma, men bor man i området kommer man att märka en tydlig minskning av antalet sprängningar ovan jord. Sprängarbetet i tunneln fortsätter som vanligt, men det befinner sig mycket längre bort och hörs och känns inte lika mycket, säger Knut Urtel, projektledare på nya tunnelbanan.    

Så här kommer området att se ut när arbetet är klart. Här kommer tågen att kunna åka ned i den nya tunneln till depån. Vy söderut mot Farsta.

Under pausen kommer det berg som sprängts ut att köras iväg med lastbil. Längre norr ut på arbetsområdet fortsätter arbetet med att ta bort jord och rötter, borra nya hål för att täta berget och borra för nya sprängarbeten.  

Klicka här för att läsa mer om hur berget tätas innan man kan spränga

Nya sprängarbeten

Sprängarbetet ovan jord kommer att återupptas under mitten av juni och pågår sen till och med november 2023. Kartan nedan visar en preliminär tidplan över arbetet.

Klicka på kartan för att göra den större.

Spränginformation i mobilen

Om du vill ha ett sms 30 minuter före varje sprängning kan du anmäla dig till nya tunnelbanans sms-tjänst för spränginformation. Klicka på länken nedan och följ instruktionerna.    

Klicka här för att anmäla dig till sms-tjänsten  

Högdalsdepån byggs ut  

När tunnelbanan i Stockholm blir längre behövs fler tåg. För att kunna ta hand om alla nya tåg ska Högdalsdepån byggas ut. En ny tunnel byggs också för att ansluta depån till tunnelbanans Farstagren, så att tågen kan komma in och ut via både Högdalen och Hökarängen. Hela arbetet med depån är klart 2026.   
   
Läs mer:Högdalsdepån är hjärtat i nya tunnelbanan     

Undrar du något?

Skriv till SL Kundtjänst eller ring på 08-600 10 00.