Titta in i nya tunnelbanan 23 april 

Är du nyfiken på nya tunnelbanan? Nu kan du få en förhandstitt. Välkommen på tunnelpromenad söndag 23 april i Barkarby.

Nyhet  Barkarby, Nya tunnelbanan  2023-03-09
Tre personer i gul väst titta upp i taket i mörk tunnelmiljö.
Foto: Liza Simonsson

30 meter under jord bygger Region Stockholm Blå linjes nya slutstation Barkarby. Det är några år kvar tills tågen börjar gå, men nu har du chansen att besöka den blivande tunnelbanestationen långt före alla andra. 

– Vi bygger tunnelbana för alla stockholmare och därför känns det jätteroligt att bjuda ner de framtida resenärerna under jord, säger Anna Nylén, projektchef för Blå linje till Barkarby.  

Anna Nylén har axellångt ljust hår och gul reflexjacka.
Anna Nylén, projektchef Blå linje till Barkarby.

Historisk möjlighet 

Det var inte igår det fanns möjlighet att titta in i ett tunnelbanebygge. Den senaste större utbyggnaden av tunnelbanan gjordes på 1970-talet. De nya tunnlarna är arbetsplats och vardag för många byggarbetare. Men för alla som inte är vana att vistas i miljöerna under jord bjuder de kala bergrummen på en häftig upplevelse.  

Tunnelpromenaden är ungefär 700 meter och startar vid arbetstunneln i Veddesta. För att få komma ner i tunneln måste du vara minst 120 centimeter lång och kunna transportera dig till fots, utan hjälpmedel.  

– Det är viktigt att komma ihåg att det här fortfarande är en arbetsplats. Innan du går ner i tunneln får du låna varselväst och hjälm. Jag rekommenderar bra skor, för promenaden är bitvis brant, säger Anna Nylén.  

Res kollektivt! 

Tunneln är öppen mellan 10 och 16. Om det är många besökare under eftermiddagen kan vi inte garantera att alla hinner besöka tunneln. Evenemanget utgår från Veddestavallen, där det bjuds på fika och aktiviteter. Där får du även en biljett till tunneln. Du reser smidigast hit med kollektivtrafik – evenemanget är bilfritt och det kommer inte att finnas p-platser. 

– Jag hoppas verkligen att många tar chansen att komma. Inte minst Barkarbybor och Akallabor som under flera år har påverkats när vi borrat och sprängt under jord. Det här är ett sätt för oss att bjuda tillbaka, säger Anna Nylén. 

Läs mer:  

Vill du få löpande uppdateringar om Öppen tunnel? Anmäl ditt intresse i evenemanget på Facebook.

Mer information och svar på vanliga frågor och svar.

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00