Tunnelbana till Älvsjö

En ny linje ska byggas mellan Fridhemsplan och Älvsjö, med stationer i Liljeholmen, Årstaberg, Årstafältet och Östberga.

Karta över sträckningen av den nya tunnelbanelinjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö, med stationer i Liljeholmen, Årstaberg, Årstafältet och Östberga.
Linjen byggs från Fridhemsplan via Liljeholmen, Årstaberg, Årstafältet och Östberga till Älvsjö. Klicka på kartan för att se den i en egen flik i webbläsaren.

Nyttan med nya linjen 

En ny linje mellan Fridhemsplan och Älvsjö binder ihop södra och centrala Stockholm och blir ett nytt sätt att korsa Mälaren. Tunnelbanan får ökad kapacitet samtidigt som röd linje och T-Centralen avlastas. Det ger nya resmöjligheter och 48 500 fler bostäder kan byggas.

Bakgrund  

Under Sverigeförhandlingen 2017 beslutades att tunnelbana mellan Fridhemsplan och Älvsjö ska byggas.  

2020–2022 pågick ett utredningsarbete av möjliga sträckningar och stationer.   

I december 2021 förslog Region Stockholm att linjen får stationerna:  Fridhemsplan, Liljeholmen, Årstaberg, Årstafältet, Östberga och Älvsjö.

Vimmel av människor väntar på att kliva på ett tunnelbanetåg

Nya linjen i korthet 

  • Sträckning: Fridhemsplan–Älvsjö, cirka åtta kilometer i tunnel under jord. Linjen blir fristående och byggs med modern teknik. Vid stationerna skapas bytespunkter och olika trafikslag knyts samman. Tunnelbanelinjen ligger djupt och hissar gör resan upp och ner smidig för resenärerna.  
  • Stationer: Fridhemsplan, Liljeholmen, Årstaberg, Årstafältet, Östberga och Älvsjö. Stationerna ligger i tätbebyggda områden och ytterligare stadsutveckling pågår på flera platser.   
  • Färg på linjen: inte beslutat. 
  • Restid: ca 10 minuter mellan ändstationerna.   

Nyheter

Undrar du något?

Skriv till SL kundtjänst eller ring på 08-600 10 00