Relationskonst på väg

Nu ska skisserna förverkligas. Arbetet har börjat för de konstnärer som ska vara med och utforma de nya stationerna. Konstnären Monika Larsen Dennis besökte häromveckan tillsammans med stationsansvarig arkitekt och projektledare området där ”hennes” station – Hammarby kanal – ska byggas.

Nyhet  Nya tunnelbanan, Södermalm  2016-09-27
I början av september besökte arkitekt Lars Gunnarsson, Sweco, Stora Blecktornsparken för att diskutera den nya stationen med konstnär Monika Larsen Dennis. Sedan bilden togs har Lars Gunnarsson ersatts av Samuel Martin.

– Namnet Hammarby kanal känns väldigt bra och det passar mig utmärkt att stationen är så lång, eftersom man får tid att tänka lite när man tar sig till och från tåget. Det är också fint att stationen binder ihop två bostadsområden som vuxit till sig de senaste 15 åren. Hammarby kanal ligger på så sätt mitt i ett nytt centrum, säger Monika Larsen Dennis, som själv bodde i området, på Rutger Fuchsgatan, när hon utbildade sig på Kungliga Konsthögskolan på 1990-talet. 

Östermalmstorg elegantast

Monika Larsen Dennis berättar att hon älskar att åka tunnelbana och gör det vart hon än kommer i världen. Tunnelbanan i New York, där hon har vistats mycket under flera år, beskriver hon som den mest effektiva. Där finns även en av hennes favorittunnelbanestationer, Cortlandt Street Station, som helt förstördes av attackerna den 11 september. 2018 ska den återinvigas, med ett totalkonstverk av den amerikanska konstnären Ann Hamilton. En annan favorit är Toledo Metro Station i Neapel i Italien, ofta omnämnd som en av världens vackraste tunnelbanestationer.

– I Stockholm är Östermalmstorg min favoritstation med sin eleganta miljö, minimala visuella buller och konsekventa konstnärliga uttryck av Siri Derkert. När hon som sjuttioåring överförde sina teckningar på betongväggen under fyra år kan man verkligen tycka att hon satte en ribba som vi konstnärer är intresserade av att komma i närheten av, säger Monika Larsen Dennis.

Konst ger möjlighet till reflektion

En annan favoritplats i Stockholm är ringen inne på centralstationen, gjord av Stig Blomberg 1959. 

– Den är ett klockrent samarbete mellan konst och arkitektur. Med sin mångtydiga symbolik är den en av Stockholms finaste offentliga verk, tycker Monika Larsen Dennis.

Konsten kan ge en känsla av välbehag i den ofta kaotiska miljön som en tunnelbanestation är. Hon ser också på stationen som en passage:

– Jag är besatt av hur vi behandlar varandra. Jag studerar det jämt. Särskilt i nära relationer. Det intresset genomsyrar hela min produktion. En tunnelbanestation är en transitplats där de flesta kommer från någon de har en relation till och är på väg till någon de har en relation till. Om jag kan bidra till att skapa möjlighet för reflektion om hur vi behandlar våra närmaste känner jag att jag har lyckats tillföra något i folks vardag som är betydelsebärande, avslutar Monika Larsen Dennis.

Mötesplats för många. Ringen inne i den stora hallen på Stockholms Central kom på plats 1959. Ringen är egentligen en kompass och statyn i söder föreställer en afrikansk medicinman, med dansare på båda sidor. Foto: Per Myrehed

 

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00