- StartDu är här
- Om nya tunnelbananDu är här
- De nya stationernaDu är här
- ArenastadenDu är här
- BarkarbyDu är här
- BarkarbystadenDu är här
- FridhemsplanDu är här
- GullmarsplanDu är här
- HagastadenDu är här
- Hammarby kanalDu är här
- JärlaDu är här
- LiljeholmenDu är här
- NackaDu är här
- SicklaDu är här
- SlakthusområdetDu är här
- SofiaDu är här
- Södra HagalundDu är här
- ÅrstabergDu är här
- ÅrstafältetDu är här
- ÄlvsjöDu är här
- ÖstbergahöjdenDu är här
- Konsten i nya tunnelbananDu är här
- SnabbhissarDu är här
- Nya tunnelbanan för barnDu är här
- Prenumerera på digitala nyhetsbrevDu är här
- Frågor och svarDu är här
- ProjektDu är här
- Så bygger viDu är här
- För dig som påverkasDu är här
- UpphandlingDu är här
- KontaktDu är här
- NyheterDu är här
Planering
Innan vi kan börja bygga är det mycket som måste finnas på plats. Först och främst behövs det politiska beslut och finansiering som säger vad vi ska bygga och hur mycket det får kosta. Sen utreder vi hur tunnelbanan ska gå för att skapa så stor nytta som möjligt – hur hur vi ska bygga för att minimera påverkan på människor och natur.
Dags att börja bygga
Det tar i genomsnitt 8–10 år att bygga ny tunnelbana, från det första spadtaget tills att du kan kliva av tåget på den nya stationen. Arbetet kan generellt sett delas in i fyra olika faser eller moment:

1. Spränga ut arbetstunnlar och stationer
När vi har stängslat in och förberett våra arbetsområden är det första vi gör att börja spränga oss ned i berget. Från ytan spränger vi ut arbetstunnlar och sänkschakt, och under jord kan vi sedan börja spränga ut själva stationerna. Arbetstunnlarna används under hela byggtiden. Här transporteras maskiner och personal ned under jord – och bergmassor upp till ytan.
Du som bor eller vistas nära sprängarbetet kan påverkas av buller och känna hur det vibrerar i huset. På sidan om sprängningar kan du läsa om hur det går till när man spränger – och mer om hur du kan påverkas.

Bild: Region Stockholm/Svenska kraftnät.
2. Spårtunnlar, tvärtunnlar och servicetunnlar
Det är många olika tunnlar som behövs när man bygger tunnelbana. När vi bygger under jord finns det olika sätt att bygga tunnlarna på. Antingen spränger vi ut dem på samma sätt som när vi bygger arbetstunnlar och stationer – eller så använder vi tunnelborrmaskiner.
Vilken metod som används bestäms under planeringsfasen och beror bland annat på förutsättningarna i berget och hur den sträckan som ska byggas är utformad. När vi bygger ut Blå och Grön linje spränger vi ut alla tunnlar. Gul linjes spårtunnlar byggs istället med två stora tunnelbormaskiner.

Arbeten vid Slakthusområdets station.
3. Bygga stationer ovan och under jord
Det finns många olika lösningar när vi bygger entréer och biljetthallar. Det finns stationer som får en helt ny stationsbyggnad med biljetthall ovan jord, andra hamnar i källaren på ett annat nybyggt hus eller så sticker entrén bara upp en som en liten glaskur ovan jord – med rullrappor ner till en biljetthall under jord.
Så kan du märka arbetet ovan jord
Sprängningar
Ljudet från en sprängning påminner om en dov åskknall men är snabbt övergående. När vi spränger ovan jord kan vi behöva stänga av ett område i närheten av sprängningen. Det kan påverka gående, cyklister, bilar och övrig trafik.
Buller
Arbeten och maskiner kan bullra och väsnas. Vi dämpar alltid buller från arbetet så gott det går, men du kommer fortfarande att höra när vi jobbar om du är i närheten av ett arbetsområde. Vi gör bullermätningar under hela byggtiden för att kontrollera hur mycket arbetet låter och att det inte låter mer än vad det får.
Trafikomläggningar och avspärrningar
Våra arbeten påverkar ibland vägar och gator som kan behövas ledas om. Då görs en trafikanordningsplan. Den som sköter om vägen godkänner planen och sedan informeras allmänheten om eventuella omläggningar eller avspärrningar.
Damm
Det går inte att undvika att det dammar på ett byggområde. Men genom dagliga rutiner kan alla som vistas på och utanför arbetsområdet känna sig säkra. Exempelvis vattnar vi när det är torrt och tvättar regelbundet av både däck och hela fordon.
När stationsutrymmena är utsprängda återstår det fortfarande många arbetsmoment under jord. Bland annat gjuter vi de nya plattformarna, bygger hisschakt och annat som finns på en tunnelbanestation. Sedan borr- och sprängarbetena avslutas märks arbetet under jord inte lika mycket längre för de som bor och vistas i närheten.

4. Installera och testa
Nu är det dags att lägga spår, installera signalsystem, montera rulltrappor och hissar och allt annat som behövs i tunnelbanan. Stationerna ska också få bänkar, skyltar och smyckas med konst. Det sista vi gör är att provköra med tåg och testa alla tekniska system. Sen kan banden klippas och du och alla andra Stockholmare är välkomna ned att provåka.
Hållbarhet
När vi bygger ut tunnelbanan påverkar vi miljön – men vi jobbar för att göra den påverkan så liten som möjligt. Hållbarhet handlar både om vår närmiljö och om vad som händer på andra sidan jorden. Arbetsmiljön under byggtiden liksom tillgängligheten för alla när tunnelbanan väl börjar rulla är också viktiga delar av vårt hållbarhetsarbete.