Djuren visar vägen på plattformen

Naturen kommer att ta plats på den nya tunnelbanestationen i Nacka. Möt konstnären bakom noshörningen och elefanten som ska bidra till en trygg miljö.

– Jag ser plattformen som en möjlighet att placera stora skulpturer. Jag började tänka på djur som kan ta plats på plattformen, som är större än en människa.

Skulpturer återkommer ofta i Thomas Karlssons konstnärskap. Och när han fick uppdraget att utforma konsten på en av de nya tunnelbanestationerna i Stockholm hade han tidigt en tydlig känsla av vad han ville göra. Han såg framför sig två stora djur, som vi vanligtvis inte ser på våra breddgrader.

– Det första jag kom att tänka på var en elefant. Vilket skulle det andra djuret vara?… det blev en noshörning.


I Thomas Karlssons ateljé, i Fagersjö söder om Stockholm, står modeller i miniatyr av skulpturerna. Intill modellerna står siluettfigurer av människor, som ger en känsla av hur stora de fullskaliga skulpturerna kommer bli.

”Gå mot elefanten”

Trygghet är något som Thomas Karlsson återkommer till när han beskriver sin vision för Nacka, stationen som han har det konstnärliga ansvaret för. De stora djuren har en massivitet som skänker trygghet, men de kommer även att få en praktisk funktion som vägvisare.

– Skyltsystem och text kan vara väldigt abstrakt. När jag bodde på Södermalm kunde det vara så himla svårt att förklara för personer på besök vilken uppgång de skulle gå upp mot när de klev av vid Mariatorget. ”Sitt längst fram i tågets färdriktning… nej, just det, du kommer från T-centralen…”

– Jag tänker mig att skulpturerna får en vägledande roll på plattformen. Det ska vara enkelt att förklara vägen. Man säger ”gå mot elefanten så kommer du rätt”.


Fåglarna är gjorda med samma teknik som elefanten och noshörningen: Först har Thomas Karlsson skapat en digital tredimensionell modell i dator. Modellen delas in i mindre delar som han skär ut från aluminiumburkarna och sedan viker och limmar ihop.

300 unika fåglar

I takt med att projektet gått framåt och han förstått stationens storlek har han fått fler idéer som kompletterar de stora djurskulpturerna. I dioramor, ett slags tittskåp infällda i stationens betongelement, ska han placera ”burkfåglar”.

De färgglada papegojorna är vikta av tomburkar som han under flera år samlat ihop både i Sverige och på resor utomlands. Tanken är att han ska vika 300 unika fåglar till stationen i Nacka.

– Idén med burkfåglar fick jag när jag kom att tänka på när jag och min kompis Kenta samlade ölburkar som barn. Det gällde att hitta så många burkar som möjligt och ingen burk skulle vara lik den andra. Det blev nästan som en form av fågelskådning.


Burkfåglar.

Från papper till metall

I trädgården utanför ateljén hänger ett stort vitt elefanthuvud i ett träd. Thomas Karlsson berättar att den är vikt i en slags mjölkpapp som man hittar i färgaffärer. Men de slutgiltiga skulpturerna på plattformen ska gjutas i metall.

– Det är en teknik som gör att man behåller den knöliga strukturen från pappersvikningen. Det blir nästan en känsla av att man knackat den i plåt.

Thomas Karlsson är stolt över att jobba med konst till nya tunnelbanan:

– För mig är det bland de roligaste och finaste uppdragen jag kan tänka mig. Jag gillar att få finnas i ett socialt sammanhang där man inte behöver vara välutbildad eller söka sig till en upplevelse.

– Jag är uppvuxen i Stockholm och tunnelbanan var en av de första sammanhang där jag började reflektera över konst. Tunnelbanan kan vara en väg in i att börja förstå vad konst är.


Miniatyr av noshörningen.

 

Se filmen om elefanten och noshörningen

Blå linje till Nacka och Söderort

Tunnelbanans Blå linje förlängs från Kungsträdgården till Nacka och Söderort. Utbyggnaden möjliggör nya bostäder i Nacka och Stockholm samtidigt som den ger fler resmöjligheter, avlastar Slussen och ökar kapaciteten i kollektivtrafiken mellan norra och södra Stockholm. Trafikstart 2030.

Kontakta oss

SL Kundtjänst har öppet dygnet runt och kan svara på dina frågor om nya tunnelbanan. Ring 08-600 10 00 eller besök SL Kundtjänst.

Pressfrågor

Emma Sahlman är pressansvarig på nya tunnelbanan. Ring 072-582 44 30 eller mejla emma.sahlman@regionstockholm.se.

För akuta pressfrågor utanför kontorstid: kontakta Region Stockholms pressjour på 08-123 131 48.