För fastighetsägare

Lantmäteriförrättning och markåtkomst

För att få rätt att använda och bygga på någon annans mark ansöker vi om en så kallad lantmäteriförrättning. En process där du som fastighetsägare blir kallad till sammanträden.

När järnvägsplanen för någon av nya tunnelbanans sträckor har vunnit laga kraft ansöker Region Stockholm hos Lantmäteriet om en lantmäteriförrättning för att bilda ett så kallat servitut. Det är servitutet som ger oss rätten att använda någon annans mark permanent för att bygga nya tunnelbanan. I ansökan beskrivs bland annat servitutets syfte, den berörda sträckan och servitutets omfattning.

För varje sträcka av nya tunnelbanan behövs ett flertal lantmäteriförrättningar och en vanlig lantmäteriförrättning för nya tunnelbanan omfattar ett tiotal fastigheter som ligger i anslutning till varandra i det aktuella området.

Fastighetsägare och andra som berörs av lantmäteriförrättningen, blir kallade till sammanträden av Lantmäteriet. Där har du möjlighet att själva komma med synpunkter och värdefull information. På www.lantmateriet.se hittar du mer information om servitut, fastigheter och hur en förrättning går till.

För tunnelbaneutbyggnaden behöver mark och utrymmen tas i anspråk, dels permanent och dels tillfälligt under byggtiden.

Tillfällig markåtkomst

Under byggtiden behöver vi tillfälligt använda mark och utrymmen för arbetsområden. I järnvägsplanen framgår hur länge vi behöver använda ytan och andra upplysningar och restriktioner. När järnvägsplanen vunnit laga kraft har vi rätt att använda marken. Efter byggtiden återställer vi ytorna om inte annat överenskommits med fastighetsägaren.

Permanent markåtkomst

Järnvägsplanen ger oss rätt att lösa in marken som behövs permanent för tunnelbanan, både ovan och under jord. Under jord handlar det om utrymme för tunnlar och stationer. Ovan jord behöver vi tillgång till mark för exempelvis biljetthallar och stationsentréer. Det är bra att veta att större utrymme, eller mer långtgående intrång än vad som behövs för tunnelbaneanläggningens utförande eller drift, inte får tas i anspråk. I och med att järnvägsplanen prövas avgörs frågan om det finns tillräckliga skäl för att ta utrymmen tvångsvis för tunnelbanan.

Ersättning för mark och utrymme

För mark som nyttjas tillfälligt under byggtiden kommer vi att teckna avtal med fastighetsägare som gäller nyttjande och ersättning. Vilken ersättning som ska betalas till fastighetsägare, och andra rättighetshavare för mark som berörs av servitutsupplåtelser, bestäms av lantmäterimyndigheten, om inte överenskommelse, inklusive ersättning, redan tecknats.

Reglerna för bedömning av ersättning finns i fjärde kapitlet i expropriationslagen. De innebär i korthet att den ekonomiska skada (marknadsvärdeminskning) som servitutsupplåtelsen medför ska ersättas med 125 procent.

Vi lyder under kommunallagen och får därför inte betala ut mer ersättning än detta.

Rättigheter och skyldigheter

Här kan du läsa om både fastighetsägares och våra rättigheter och skyldigheter i samband med bygget av nya tunnelbanan i Stockholm.

Fastighetsägarnas rättigheter

  • Fastighetsägare har rätt till ersättning för mark som vi tar i anspråk, både permanent och tillfälligt.
  • Fastighetsägare har rätt till ersättning för skador som uppstår på grund av bygget.
  • Fastighetsägare kan ha rätt till ersättning för vissa andra ekonomiska skador som har orsakats, exempelvis ökade kostnader i sin verksamhet.
  • För att fastighetsägare ska få ersättning ska det ha uppstått en ekonomisk skada. Skadan ska vara objektivt mätbar.
  • Grundprincipen är att en fastighetsägare ska ha samma ekonomiska ställning som om projektet aldrig genomförts. Undantag finns dock om det är skäligt med hänsyn till förhållandena i orten eller till den allmänna förekomsten av liknande störning.

Fastighetsägarens ansvar

  • Som fastighetsägare har du ett ansvar för att själv minimera risken för skador på din fastighet. Om en skada uppstår så är det ditt ansvar att anmäla den så snart som möjligt och utföra eventuella skadebegränsande åtgärder. Detsamma gäller för verksamhetsutövare och näringsidkare som hyr en lokal.

Våra rättigheter och skyldigheter

  • Vi kan behöva genomföra mätningar och undersökningar intill den planerade arbetssträckningen och kan få tillträde till fastigheter där dessa undersökningar behöver genomföras efterbeslut av länsstyrelsen. Vi försöker dock alltid i första hand komma överens med fastighetsägaren.
  • Vi har rätt att lösa in den mark och det utrymme som behövs för att bygga nya tunnelbanan efter det att järnvägsplanen har vunnit laga kraft.
  • Vi har rätt att tillträda marken för permanenta ändamål när vi har en överenskommelse med fastighetsägaren eller när Lantmäterimyndigheten har fattat beslut.
  • Vi har rätt att använda mark, markerad med tillfälligt nyttjande i järnvägsplanen, när den vunnit laga kraft, för tillfälliga transportvägar och plats för exempelvis arbetsbodar och byggnadsmaterial.
  • Vi har rätt att tillträda marken avsedd för tillfällig nyttjanderätt när järnvägsplanen har vunnit laga kraft.
  • Vi är skyldiga att betala ersättning till fastighetsägare för permanent intrång och tillfällig nyttjanderätt.

Frågor och svar om fastigheter, mark och grundvatten

Om våra arbeten har orsakat skada ersätter vi för den skada som vi åsamkat.

Fastighetsägare som äger den marken vi tar i anspråk har rätt till ersättning, både för permanent och tillfälligt behov. Ersättningen bestäms enligt Expropriationslagen 4 kap. § 1.

Inför våra arbeten gör vi riskanalyser på byggnader och anläggningar som kan påverkas av våra arbeten. Vårt mål är att påverka byggnader och anläggningar så lite som möjligt och vi anpassar arbetena för att minimera risken för skador.

Om din verksamhet lider ekonomisk skada trots att störnings- eller skadeförebyggande åtgärder har gjorts, kommer vi att föra en dialog med dig angående ekonomisk ersättning.

Vi gör efterbesiktningar för att kontrollera att inga förändringar har skett på grund av våra arbeten. Du som fastighetsägare får en kopia på efterbesiktningsprotokollet.

Det ska vanligtvis inte vara så. Ibland kan det uppstå olägenheter för en verksamhet under en kortare period. Det är vanligt i storstadsmiljö med omledning av trafik, ledningsomsläggningar eller att vägar stängs av under korta perioder. Information om våra arbeten uppdateras kontinuerligt på vår webbsida. Våra arbeten ska inte hindra kunder från att nå er verksamhet. Tillgänglighet för bilburna kunder kan periodvis bli begränsad.

Främsta funktionen är att det många gånger används som dricksvatten. I området för tunnelbana till Barkarby finns dock ingen grundvattentäkt. Grundvattnet kan här ha en teknisk betydelse, till exempel för byggnader och anläggningar på lera eftersom lerans egenskaper kan påverkas av grundvattennivån.

Vi bygger en tunnel som ligger under grundvattennivån i marken. Trots att vi tätar tunneln läcker en del grundvatten in i vår anläggning vilket kan medföra påverkan på grundvattennivåer i omgivningen.

När grundvattennivån sjunker i områden med lerjordar kan leran komprimeras och marksättningar kan bildas. Byggnader och anläggningar som ligger direkt på leran kan påverkas. Sänkta grundvattennivåer i brunnar för bergvärme kan påverka brunnens effektuttag. Vid behov kommer vi att utföra skyddsinfiltration för att säkerställa att inga skadliga grundvattennivåavsänkningar uppkommer på grund av arbetena med nya tunnelbanan.

Grundvattennivåerna i marken varierar naturligt under året och är till exempel naturligt låga under vår och sommar. De kan också sjunka vid arbeten i mark som medför att grundvatten leds bort, exempelvis från en schaktgrop.

En bergvärmebrunn är borrad i berg och tar ut värme via vattnet som finns i den borrade brunnen. Om grundvattennivån sjunker i berget kan det även minska effektuttaget av värme från bergvärmebrunnen. Nya tunnelbanan har installerat mätrör i bergvärmebrunnar i området och mäter dessa en gång per månad för att kontrollera grundvattennivåerna.

Grundvattennivån läser vi ofta av manuellt genom att en person är ute och mäter djupet ner till vattenytan i ett av våra många observationsrör för grundvatten. På vissa otillgängliga platser, till exempel inom spårområden, kan vi använda automatisk mätning.

Minst en gång per vecka i områden som påverkas av våra arbeten.

När vi bygger tunnelbanan tätar vi berget omkring våra tunnlar. Trots tätningsåtgärder kommer en del grundvatten att läcka in och behöva ledas bort. Vi mäter och följer upp påverkan i området. Om vi ser en påverkan utför vi vid behov så kallad skyddsinfiltration, vilket innebär att vatten tillförs till grundvattenmagasinet.

Genom att motverka sänkta grundvattennivåer med tätning och, vid behov, skyddsinfiltration.

Att vi har tillstånd till att bortleda grundvatten från tunnelbanans inläggningar.  Där står  ocksåvilka villkor som gäller för vår verksamhet, till exempal att vi ska ha kontrollprogram för grundvatten och buller.

Kontrollprogram beskriver de kontroller vi utför för att följa upp vår  omgivningspåverkan och de villkor vi har fått i miljödomen.

Ja, vi har tagit fram kontrollprogram för bland annat grundvatten, buller, vibrationer och utsläpp till vatten.

Tillståndshandläggare på nya tunnelbanan.

Kontroller och åtgärder.

Att följa det arbetssätt som beskrivs, genomföra de kontroller som ingår och vid behov vidta beskrivna skyddsåtgärder.

Tillsynsmyndigheter är länsstyrelsen och miljöförvaltningarna på kommunerna.