- StartDu är här
- Om nya tunnelbananDu är här
- De nya stationernaDu är här
- ArenastadenDu är här
- BarkarbyDu är här
- BarkarbystadenDu är här
- FridhemsplanDu är här
- GullmarsplanDu är här
- HagastadenDu är här
- Hammarby kanalDu är här
- JärlaDu är här
- LiljeholmenDu är här
- NackaDu är här
- SicklaDu är här
- SlakthusområdetDu är här
- SofiaDu är här
- Södra HagalundDu är här
- ÅrstabergDu är här
- ÅrstafältetDu är här
- ÄlvsjöDu är här
- ÖstbergahöjdenDu är här
- Konsten i nya tunnelbananDu är här
- SnabbhissarDu är här
- Nya tunnelbanan för barnDu är här
- Prenumerera på digitala nyhetsbrevDu är här
- Frågor och svarDu är här
- ProjektDu är här
- Så bygger viDu är här
- För dig som påverkasDu är här
- UpphandlingDu är här
- KontaktDu är här
- NyheterDu är här
Frågor och svar
Vad är Blå linje till Nacka och Söderort?
Blå linje till Nacka och Söderort är en utbyggnad av tunnelbanans Blå linje. Utbyggnaden innebär att Blå linje förlängs från Kungsträdgården via östra Södermalm och får två förgreningar – en till Nacka och en till Söderort. På Södermalm byggs den nya stationen Sofia där det kommer gå att byta mellan tunnelbana till Nacka och tunnelbana till Söderort.
På förgreningen till Nacka byggs stationerna Hammarby kanal, Sickla, Järla och Nacka, Den andra förgreningen till Söderort passerar en ny plattform vid Gullmarsplan och den nya stationen Slakthusområdet, innan den kopplas ihop med den befintliga Hagsätragrenen vid Sockenplan. Hagsätragrenen är idag en del av grön linje men när Blå linje till Nacka och Söderort tas i drift blir den en del av Blå linje.
Varför byggs tunnelbanan ut till Nacka och Söderort?
Stockholmsregionen växer varje år. Kollektivtrafiken byggs ut så att fler bostäder kan byggas och så att regionens invånare smidigt och miljövänligt ska kunna ta sig från jobb, skola, nöjen och aktiviteter. Politiska överenskommelser mellan staten, Region Stockholm, Järfälla kommun, Nacka kommun, Solna stad och Stockholm stad ligger till grund för utbyggnaden av tunnelbanan.
Varför är det Blå linje som byggs ut till Nacka och Söderort?
Redan då Blå linje byggdes på 1970-talet fanns planer på att så småningom fortsätta utbyggnaden söderut. Genom att bygga ut Blå linje öppnas en ny tunnelbaneförbindelse som möjliggör helt nya resvägar mellan norra och södra Stockholm. Idag är sträckan mellan T-Centralen och Slussen hårt belastad och det behövs en ny förbindelse för att kunna sätta in fler avgångar mellan norr och söder.
Varför ska just Hagsätragrenen kopplas ihop med Blå linje?
Idag är sträckan mellan T-Centralen och Slussen hårt belastad och det behövs mer kapacitet på samtliga tre gröna linjer. När en av de gröna linjerna istället kopplas ihop med Blå linje frigörs kapacitet vid Slussen och samtliga linjer kan få tätare trafik. Efter gedigna utredningar visade det sig att linje 19 Hagsätralinjen var mest lämpad att kopplas ihop med Blå linje.
Varför byggs inte tunnelbanan längre än till Nacka?
Omfattningen av tunnelbanans utbyggnad är ett politiskt beslut av parterna bakom utbyggnaden, det vill säga staten, regionen och kommunerna som får tunnelbana. Däremot byggs slutstationen Nacka så att det går att fortsätta utbyggnaden i framtiden om det skulle komma ett sådant politiskt beslut.
När kan man resa med Blå linje till Nacka och Söderort?
Planerad trafikstart är 2030.
Vart kan man åka med Blå linje till Nacka och Söderort?
Med Blå linje till Nacka och Söderort öppnar sig helt nya resvägar mellan norra och södra Stockholm. Vid T-Centralen kan man antingen åka vidare på Blå linje eller byta till andra tunnelbanelinjer, pendeltåg, tåg eller buss. När tunnelbanan byggs ut till östra Södermalm, Hammarby sjöstad och Nacka som inte har tunnelbana idag ökar resmöjligheterna till och från dessa områden. Den nya linjen får också stationer vid flera viktiga knutpunkter som till exempel Gullmarsplan och Sickla.
Måste stationerna Globen och Enskede gård läggas ner?
Eftersom tunnelbanan byggs djupt i berg under Saltsjön kan inte spåren komma upp till marknivå redan vid Globen. Tunnelbanan kan inte köras i för branta backar. Därför behöver Globen och Enskede gård ersättas av en ny station under jord. Den nya stationen Slakthusområdet ligger litet djupare och får en uppgång knappt ett kvarter från Globens nuvarande tunnelbanestation och en lite längre söderut.
Vad händer med de nedlagda stationerna Globen och Enskede gård?
Det är inte beslutat vad som ska hända med tunnelbanestationerna Globen och Enskede gård efter de lagts ner. Rent formellt ägs marken av Stockholms stad och SL (Trafikförvaltningen) har nyttjanderätt för tunnelbanan. Stadens ambition är att båda områdena ska ingå i fortsatt stadsutveckling. På Stockholm växer, Söderstaden kan du läsa mer om stadens planer för området. Stationerna är i drift tills den nya Blå linjen är klar.
Varför byggs nya tunnelbanan under marken?
Genom att bygga under marken frigörs ytor ovan jord. Där tunnelbanan byggs ut växer nya områden fram med bostäder, arbetsplatser, grönområden och gång- och cykelvägar.
Hur långt har ni kommit med utbyggnaden till Nacka och Söderort?
Alla spårtunnlar är utsprängda och arbeten pågår inne i tunnlarna och vid de framtida entréerna.
Läs mer om de olika skedena i utbyggnaden av tunnelbanan.
Om du vill veta mer om pågående arbete i ett särskilt område hittar du information på Aktuella arbeten.
Varför blir det bara hissar på vissa stationer?
När avståndet mellan plattform och gatunivån är stort bygger vi stora, snabba hissar eftersom det gör resan snabbare än med rulltrappor. Med hissarna blir restiden kortare. Hissarna är säkra och trygga och väl beprövade utomlands. Man behöver inte trycka på någon knapp för att åka upp eller ner. Trappor kommer inte att vara ett alternativ för att nå plattformen.
Vem har bestämt namnen på de nya stationerna?
På Blå linje till Nacka och Söderort har stationernas namn tagits fram tillsammans med berörda kommuner, det vill säga Nacka kommun och Stockholms stad. Formellt beslut togs därefter i trafiknämnden.
Hur påverkas man om man bor nära arbetet med tunnelbanan?
Information om pågående arbeten och dess påverkan uppdateras löpande på Aktuella arbeten. Du kan också läsa mer om påverkan från utbyggnaden av tunnelbanan här: För dig som påverkas.