Extra bra koll på grundvattnet vid nya tunnelbanan
Både det skiftande vädret och tunnelarbeten påverkar grundvattennivåerna. Och klimatförändringarna innebär ytterligare påverkan när det svenska vädret bjuder på både längre torra perioder och tider med riklig nederbörd. Men där nya tunnelbanan byggs finns en extra god kontroll av grundvattnet, berättar Karl Persson, ansvarig för nya tunnelbanans miljötillstånd.
– Att spränga i berg under jord innebär alltid att det läcker in grundvatten genom sprickor i berget. Sjunkande nivåer kan leda till att leran i marken blir mer kompakt så att det uppstår sättningar, att marken sjunker. Det kan orsaka skador på fastigheter så det måste vi undvika, säger Karl Persson.
Överallt där tunnelbanan byggs ut finns mätpunkter där man regelbundet kontrollerar hur mycket grundvattennivåerna förändras. Om grundvattnet sjunker under vissa mängder fyller man på med nytt vatten, vilket kallas infiltration.
Läs mer om hur vi spränger och tätar tunnlar
– Arbetena har fungerat väldigt bra och vi har påverkat grundvattnet mycket mindre än vad vi trodde. Vi jämför hela tiden med hur grundvattnet varierade innan vi började bygga och i många områden syns ingen påverkan alls. Och där påverkan uppkommer fungerar infiltrationen bra.
Klimatförändringar påverkar
Stigande globala temperaturer leder till mer extremväder, vilket också påverkar grundvattennivåerna.
– Under sommarhalvåren förväntas torrperioderna bli längre och leda till lägre grundvattennivåer enligt SMHI. Men vi kommer också att få mer nederbörd och på höstarna kommer grundvattnet därför att stiga igen.
Efter årets sommar ser grundvattensituationen, enligt Karl Persson, bra ut.
– Men det beror på att ovädret Hans härjat och att det varit en ovanligt regnig sommar. Vi behöver ha beredskap för extrem torka, som det blev sommaren 2018. Där vi bygger är det väldigt bra kontroll av grundvattnet och vi känner oss trygga med att vi kan hantera alla sorters väderhändelser.
Grundvattnet används inte som dricksvatten
Däremot påverkas inte dricksvattnet i Stockholm av tunnelbanan, eftersom grundvattnet inte används för dricksvatten i de områden där vi bygger.
– Många fastighetsägare har däremot installerat bergvärme, som är beroende av grundvattnet. Hittills har vi inte sett någon negativ påverkan på brunnar, men vi kommer att följa upp dem tills vi har byggt klart. Fastigheter behöver dessutom inte lika mycket värme på sommaren, då grundvattnet i regel sjunker.
Fakta – grundvattenmagasin
Ett grundvattenmagasin definieras ofta som en avgränsad del av marken varifrån det är möjligt att ta ut grundvatten. Ett vanligt exempel är en mäktig rullstensås. Ett annat vanligt exempel är ett tunnare lager med morän ovanpå berg. Även berget i sig kan vara ett grundvattenmagasin.
Källa: Sveriges geologiska undersökning (sgu.se)
Pressfrågor
Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30
För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.
Har du frågor?
Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00