Färdigsprängt mot Högdalen – tunneln framme vid depån

Den nya tunneln mellan Högdalsdepån och Hökarängen har fått sitt första genomslag. Nu är det hål i berget hela vägen från Högdalsdepån till Hökarängen, där den sista biten tunnel återstår att spränga ut.

Nyhet  Nya tunnelbanan, Utbyggd depå i Högdalen  2024-10-03
En explosion i en tunnel
Den sista smällen i Högdalen sedd inifrån bergtunneln. Foto: Region Stockholm.

Den sista salvan i tunneln i riktning mot Högdalen sköts under tisdagseftermiddagen, den 1 oktober. Då blev det genomslag, som det heter. Tunneln har sprängts ut från mitten i två riktningar samtidigt, och nu är alltså hela sträckan mot Högdalen utsprängd.  

– Det är en jättehäftig känsla! Det ligger mycket arbete och planering bakom det här genomslaget och det är en stor milstolpe vi nu har i backspegeln. Nu gasar vi på för att bli klara med resten av tunneln, säger Knut Urtel, projektledare på nya tunnelbanan.  

250 meter tunnel kvar  

I Hökarängen återstår ungefär 250 meter tunnel innan den 2,5 kilometer långa tunneln är helt utsprängd. Arbetet med tunnelfronten i Hökarängen befinner sig just nu mellan Muskotvägen 15 och Korintvägen 12 i området Kryddhyllan. Tunneln kommer att fortsätta att arbeta sig fram under Kryddhyllan och Korintvägen under hösten och hela tunneln beräknas vara utsprängd omkring årsskiftet 2024/2025. 

Följ tunnelsprängningarna på framdriftskartan som uppdateras varje månad

En explosion i en tunnel
Ögonblicket när sprängladdningen antänds. Foto: Region Stockholm.

Vi bygger ut Högdalsdepån   

Vi bygger ut och moderniserar tunnelbanedepån i Högdalen för att kunna ta emot fler tåg när Stockholms tunnelbana växer. Vi bygger också en ny tunnel för att ansluta depån till tunnelbanans Farstagren. Hela arbetet med utbyggd depå i Högdalen är klart 2026.  

Titta: Ny film förklarar utbyggd depå  

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00