Ny film förklarar utbyggd depå

Vad är en depå? Och varför behöver den byggas ut? Det är några av frågorna du får svar på i en ny film om det som ibland kallas för “hjärtat i tunnelbanans blodomlopp”.

Nyhet  Nya tunnelbanan, Utbyggd depå i Högdalen  2023-06-08
Illustration som visar den framtida depån

Utbyggnaden av tunnelbanan är i full gång runt om i Stockholmsområdet. I Högdalen i södra Stockholm pågår ett av de viktigaste arbetena för att nya tunnelbanan ska bli verklighet – här byggs Högdalsdepån ut för att kunna ta emot många av de nya tåg som ska trafikera sträckorna.  

Här kan du se en ny film som berättar mer om vad en depå är, varför den byggs ut och hur det går till: 

– När tunnelbanan är färdigutbyggd kommer fler tåg behöva städas, underhållas och parkeras på nätterna. Depåerna är en otroligt viktig del i ekosystemet, och utan dem skulle vi bara ha tomma spår och stationer, för tågen skulle sluta gå. Depåerna är helt enkelt hjärtat som får trafiken att pumpa runt i tunnelbanenätet. 

Det berättade Henrik Unosson, projektledare på nya tunnelbanan, i en tidigare artikel om utbyggnaden av depån som du kan läsa här.

Högdalsdepån byggs ut    

När tunnelbanan i Stockholm blir längre behövs fler tåg. För att kunna ta hand om alla nya tåg ska Högdalsdepån byggas ut. En ny tunnel byggs också för att ansluta depån till tunnelbanans Farstagren, så att tågen kan komma in och ut via både Högdalen och Hökarängen. Hela arbetet med depån är klart 2026.

Klicka här för att läsa mer

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00