Jobbiga ljud hemma – då kan du få hjälp med hotell

För den som bor nära där tunnelbanan byggs ut kan det ibland låta mycket och vara jobbigt. Men det finns hjälp att få om du blir störd. Musikerna Boris och Irina i Hökarängen har haft ett högljutt arbete under sitt hus länge – så här gjorde de när de stördes för mycket.

Nyhet  Nya tunnelbanan  2024-05-13
Irina och Boris. Infälld karta som visar var det har låtit.
Irina och Boris har tagit hjälp av Region Stockholm för att få tillfällig vistelse när de blivit störda av utbyggnaden.

I Högdalen byggs tunnelbanedepån ut för att kunna ta emot fler tåg när Stockholms tunnelbana växer.  

En 2,5 kilometer lång tunnel mellan Högdalsdepån och Hökarängens tunnelbanestation håller på att sprängas ut och Hauptvägen är en av gatorna i området som påverkats mest. Sedan 2021 har sprängningar och borrande varit vardag här. 

Läs mer om utbyggd depå i Högdalen 

Boris och Irina arbetar som musiker och har den nu snart färdigsprängda tunneln precis under sig.  

– Vi jobbar och repeterar alltid hemma, så när vi fick reda på att det skulle byggas en tunnel under vårt hus blev vi väldigt oroliga, säger Boris.  

Lägenheten besiktades och de fick flera meddelanden och nyhetsbrev om att bygget snart skulle börja. 

– Vi visste vad som var på gång men när det väl började blev ljudet och vibrationerna för mycket för oss, säger Boris.  

– Vi kunde inte koncentrera oss på musiken och vaknade varje morgon av att det sprängdes och borrades, fyller Irina i.  

Plats på hotell 

De tog kontakt med Region Stockholm och berättade att tunnelarbetet påverkade deras jobb och fick snabbt hjälp med att hitta tillfällig vistelse.  

– Eftersom det inte finns ett hotell i Hökarängen lämnade vi in ett önskemål om att bo centralt. Det passade oss perfekt och vi kunde börja repetera ostört och utan att störa andra igen, säger Boris.   

Alla som riskerar att bli störda mer än vad som anses acceptabelt i miljödomen får ett erbjudande om att vistas någon annanstans när arbetet i närområdet stör som mest. Men ingen måste flytta och de allra flesta väljer att vara hemma.  

Totalt har Boris och Irina spenderat 2,5 månad på hotell och som längst två veckor i sträck.  

– Det har fungerat väldigt bra. Även om det har varit lite jobbigt att åka hem och hämta grejer då och då. Vi har också haft förmånen att åka i väg på turné och bott hos släktingar utomlands under den här perioden, säger Boris och fortsätter. 

– Jag ska inte sticka under stol med att det har varit en svår period. Men trots att vi åker bil över allt och inte kommer använda nya tunnelbanan, har vi full förståelse för att det här är ett projekt som behöver göras och kommer komma till nytta för många. Stockholm har växt mycket och tunnelbanan behöver byggas ut till flera områden. 

Har ni något råd till andra som är eller kommer vara i samma situation som ni varit i? 

– Var påhittig. Se det som något positivt att du kan få bo på hotell och känna dig som turist i din egen hemstad, säger Boris.  

– Vi passade på att gå på konserter och museum som vi annars inte hade haft tid att gå på, säger Irina. 

Så fungerar tillfällig vistelse

  • Tillfällig vistelse erbjuds om bullret  från arbetet i ditt område riskerar att överskrida riktvärdena från  miljödomarna under minst flera dagar. 
  • Man kan inte få tillfällig vistelse på grund av ljuden från sprängningar, eftersom de är så kortvariga. Det som stör är ljudet från borrningarna.  
  • Tillfällig vistelse är ett komplement till din bostad för dig som är hemma på dagarna och blir störd av arbetet med nya tunnelbanan, till exempel om du jobbar hemma, är föräldraledig, pensionär eller har särskilda behov. 
  • Det finns olika lösningar för tillfällig vistelse, som varierar beroende på störning och geografiskt område. Det kan till exempel vara bostadsmoduler, hotell, lägenhetshotell eller kontorshotell. Vissa får tillfällig vistelse på dagtid, andra får dygnet runt. 
  • Alla som riskerar att få bullernivåer inomhus som är över riktvärdena från miljödomarna får ett brev. Det kommer senast tre veckor innan arbetet börjar, med information om hur man gör för att ansöka om tillfällig vistelse.  

Läs mer om tillfällig vistelse här 

Se avsnitt 4 av Under dina fötter som bland annat handlar om störningar och tillfällig vistelse.

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00