Nytt genomslag i Nacka-tunnlarna

I veckan som gick fick nya tunnelbanan ännu ett genomslag i tunnlarna. Denna gång mellan Sickla och Järla. Nu är det hål i berget hela vägen mellan Sickla och slutstationen Nacka.

Nyhet  Nacka, Nya tunnelbanan  2024-02-23
Ännu en milstolpe är nådd och nu är det hål i berget hela vägen från Sickla till slutstationen Nacka. Bild: Region Stockholm

Arbetet med att borra och spränga ut tunnlar i Nacka är på sluttampen. Vid årsskiftet 2024/2025 ska all tunneldrivning vara klar. Alldeles nyligen blev tunnelsprängningarna klara mellan Järla och slutstationen Nacka. Nu har ännu en viktig milstolpe nåtts i och med genomslag i en av tunnlarna mellan Sickla och Järla.  

– Genomslag i tunnlarna är ett tydligt tecken på att arbetet går framåt. Det är en förutsättning för att bygget ska kunna gå in i nästa fas, säger Theresa Millqvist, projektchef för Blå linje till Nacka.   

Fortsatta tunnelsprängningar i Sickla 

I Sickla återstår nu tunnelsprängningar på cirka 125 meter vardera i två tunnlar som ligger mellan Becksjudarvägen och Värmdövägen. I riktning mot Hammarby kanal återstår ungefär 325 meter i den ena tunneln och cirka 540 meter i den andra.  

Gå till framdriftskartan för att följa tunnelsprängningarna. Kartan uppdateras varje månad.

Betong – första steget i nästa fas  

Efter tunnelsprängningarna fortsätter utbyggnaden med betongarbeten och mark- och VA-arbeten. Inne i tunnlarna förbereds även för alla kommande installationer. Därefter ska alla byggnader och tillhörande konstruktioner byggas klart ovan och under jord. Spår, el och olika tekniska system ska installeras och testas innan tunnelbanan kan tas i drift. Trafikstart är år 2030. 

Läs mer: Tunnelsprängningarna klara mellan Järla och Centrala Nacka

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00