Järnkoll på betongen – därför behövs armering

För att bygga alla nya tunnlar och stationer behövs stora mängder betong. Men betong räcker inte långt på egen hand. För att konstruktionen ska bli stark och hållbar krävs också massor av armeringsjärn.

Byggarbetsplats med armeringsjärn, träbjälkar och arbetare, omgiven av moderna höghus i bakgrunden.

Armering pågår vid station Hagastadens biljetthall. Foto: Region Stockholm

På nya tunnelbanans arbetsområde i Barkarbystaden avlöser betongbilarna varandra. Här gjuts ständigt nya väggar och golv till stationen – och liknande arbeten pågår längs hela utbyggnaden av tunnelbanan. 

Men innan man kan börja gjuta måste all armering vara på plats. De centimetertjocka, långa armeringsjärnen ligger kors och tvärs. För ett otränat öga kan det se ut som ett gigantiskt plockepinn, men allt är noggrant planerat och exakt placerat. 

– Vi har armeringsritningar som vi alltid utgår ifrån. Det är 3D-modeller som visar exakt var varje armeringsjärn ska ligga. Ingenting lämnas åt slumpen, säger Mikael Johansson, byggledare för betong i Barkarbystaden. 

Två personer med arbetskläder och hjälm tittar på en datorskärm med armeringsritning.
För att varje armeringsjärn ska ligga exakt rätt följer man armeringsritningen. Foto: Region Stockholm

Vid mellanplanet till rulltrappsschaktet är det snart dags att gjuta. De sista armeringsjärnen fästs och ligger som ett rutmönster över golvet. Men innan gjutningen kan börja ska allt kontrolleras.

Mikael Johansson, byggledare betong.
Mikael Johansson, byggledare betong. Foto: Region Stockholm

– Vi är med både före och under gjutningen. Vi ser till att rätt mängd armering används – och att allt ligger på rätt plats. Armeringen är jätteviktig – det är den som bär upp allt. Utan armering skulle hela konstruktionen falla ihop, avslutar Mikael Johansson.

Kontakta oss

SL Kundtjänst har öppet dygnet runt och kan svara på dina frågor om nya tunnelbanan. Ring 08-600 10 00 eller besök SL Kundtjänst.

Pressfrågor

Emma Sahlman är pressansvarig på nya tunnelbanan. Ring 072-582 44 30 eller mejla emma.sahlman@regionstockholm.se.

För akuta pressfrågor utanför kontorstid: kontakta Region Stockholms pressjour på 08-123 131 48.