Teknikbyggnaden är ett måste för att tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Älvsjö ska kunna byggas. Den behöver dessutom ligga rätt placerad, både längs med tunnlarna och i sidled. Och det är svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta en plats i centrala staden där man kan uppföra en ny byggnad, helt utan att det påverkar omgivningen.
– Här tycker vi att vi har gjort en rimlig avvägning och säkerställt att det allra mesta av platsen kommer att kunna användas på samma sätt som idag. När bygget är klart tar det runt fem procent av den yta som idag används som uppställningsplats för båtar, säger Kajsa Nilsson, ansvarig för planeringen av den nya gula linjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö.
Flera olika platser har utretts, till exempel söder om fotbollsplanen, i parken norr om den föreslagna platsen och söder om Pålsundet. Men det är den här platsen som sammantaget bedöms vara den bästa.
– Det handlar om flera olika saker, från avstånd till tunnlarna till påverkan på natur- och kulturmiljön under byggtiden. Vi har även tittat på byggnadens storlek och utformning. Det är alltid viktigt, speciellt på en plats som används för rekreation och där många rör sig, säger Kajsa Nilsson.
Byggstart tidigast 2030
Byggnaden som planeras är cirka 160 kvadratmeter stor. En del byggs under jord, för att minska påverkan i området. Bilden är en visionsbild som visar hur teknikbyggnaden kan komma att se ut. Exakt placering och utformning kan komma att justeras.
Nästa steg i processen för gula linjen är att få klart järnvägsplanen och ställa ut den på granskning innan den skickas till Trafikverket för fastställelse.
– Granskningen är ett sista tillfälle att komma med synpunkter på våra planer, det är inte förrän Trafikverket fastställt järnvägsplanen som det är klart, säger Kajsa Nilsson.
Byggstart på Långholmen kommer att kunna ske tidigast i början av 2030-talet.