Utformningen av stationerna ska bidra till att resan upplevs som trygg och säker och att kraven på tillgänglighet uppfylls. Henrik Rundquist är ansvarig arkitekt för Gula linjen:
– Tunnelbanan är en plats där många människor med olika behov vistas kortvarigt men ofta, kanske flera gånger om dagen. För resenärerna är det jätteviktigt att stationsmiljön är funktionell och upplevs som trivsam, säger Henrik.
I ett tekniskt komplicerat projekt anser Henrik att arkitektens roll är att vara ett ”kitt” mellan ingenjörsexpertisen och resenärerna:
– Jag brukar säga att vi är resenärernas försvarare! Det ska vara fint i tunnelbanan. Vår utgångspunkt är att resupplevelsen måste komma i första hand för att locka fler att resa kollektivt, säger Henrik.
Underjordiska rum med rymd
Hur skapar man då en trygg och säker känsla när man reser med tunnelbanan cirka 30–40 meter under jord? Genom att skapa rum med rymd och överblick motverkar man känslan av att vara djupt under mark, förklarar Henrik. Det är också viktigt med tydliga kopplingar mellan rummen:
– Fri sikt ger överblick och gör det lättare att orientera sig. Genomtänkt ljussättning vägleder resenärerna och bidrar till trygghet. Viktigt är också att entréerna ligger rätt i stadsmiljön – i stråk där det är lätt att hitta, tillägger Henrik.
Bild: I Arenastaden har man en god överblick när man kommer ner från biljetthallen. På väggarna och i taket syns fotomosaik av det tyska konstnärskollektivet inges idee. Bilden visar ett uformningsförslag och kan komma att justeras. Illustration &Rundquist/3D HOUSE
Byggnadsintegrerad konst
I Stockholm har vi en lång tradition av konst i tunnelbanan. Dagens 100 stationer har vuxit fram från 1950-talet till 1990-talet och varje tid har satt sina avtryck. De nya stationerna blir en ny årsring i utbyggnaden av Stockholms tunnelbana. Konsten är en integrerad del i tunnelbanebygget och utformningen växer fram i samarbete mellan konstnärer, arkitekter och andra kompetenser. Avsikten är att varje station ska få ett unikt uttryck där konsten bidrar till resenärsupplevelsen. De ska hålla för att besökas dagligen under lång tid.
– Alla stationer behöver inte ge wow-känsla men det måste vara en bra vardagskänsla säger Henrik.
Har han då själv någon favoritstation i Stockholms tunnelbana?
– Solna strand på Blå linjen. Den mörka interiören är stram, men vacker i all sin enkelhet, avslutar Henrik.
Bild: Station Hagalund. Konstnären Pia Törnell har inspirerats av äldre tiders järnvägsstationer i Europa, tempel och katedraler och myten om den upplysta salen i berget. Bilden visar ett uformningsförslag och kan komma att justeras. Illustration: &Rundquist/3D HOUSE
Översta bilden: Konsten på station Hagastaden är utformad av Åsa Jungnelius. Plattformen är konstverkets innersta rum och kallas ”Snäckan”. Illustration: &Rundquist/3D HOUSE
Nyfiken på stationerna?
Se filmen som visar hur vi föreslår att stationerna ska se ut.