Svåra avvägningar när nya nyttobyggnader behövs mitt i staden

För många är nyttan med ny tunnelbana uppenbar – man kanske får en ny station nära där man bor eller en kortare resväg till jobbet. Men det behövs även andra sorts byggnader – helt nödvändiga för utbyggnaden, men som inte direkt ger något extra till närområdet.

Kollage med parkmark och båtuppställningsplatser.

I en slänt i en liten park eller ett hörn av en välanvänd grusplan – vad är egentligen det bästa alternativet? Den nya teknikbyggnad som är helt nödvändig för den nya gula linjen är ett bra exempel på tuffa avvägningar. Den behöver ligga rätt placerad, både längs med tunnlarna och i sidled.

– Det gör att byggnaden måste hamna i ett område runt Långholmen och det nordvästra hörnet på Södermalm, säger Kajsa Nilsson, ansvarig för planeringen av Gul linje.

Kajsa Nilsson. Foto: Jann Lipka

– Här bor det folk, det finns höga kulturvärden och naturvärden, parker och platser för rekreation – det är helt enkelt inte lätt att hitta en perfekt plats, fortsätter hon.

”En rimlig lösning”

Region Stockholm har utrett flera platser för teknikbyggnaden och landat i en lösning på den grusplan där Heleneborgs båtklubb har vinteruppställningsplatser idag.

– Det allra mesta, 95 procent, av platsen kommer att kunna användas på samma sätt som idag när vi har byggt klart. Båtklubben och deras verksamhet är viktiga för kulturmiljön i området. Vi tycker att vi har landat i en rimlig lösning där vi säkerställer att verksamheten kan fortsätta och att det allra mesta av platsen kommer att kunna användas på samma sätt som idag, säger Kajsa Nilsson.

Större påverkan i parken

På andra sidan Pålsundet ligger färgglada 20-talshus och den lilla Pålsundsparken. I slänten ner mot vägen har båtklubben föreslagit till regionen att byggnaden ska placeras istället.

– Det är inget dåligt förslag, jag förstår hur de tänker sig att det skulle kunna fungera. Vi har utrett den platsen också, men det faller tyvärr på att påverkan blir större. Vi skulle i så fall bygga i en park och nära bostadshus med hög kulturklassning. Dessutom skulle vi behöva ta ner flera stora, gamla träd och det är något vi alltid försöker att undvika, säger Kajsa Nilsson.

Läs mer om teknikbyggnaden i den här artikeln.

Teknikbyggnaden kommer att byggas i början av 2030-talet. Under 1–2 vintersäsonger behövs ett tillfälligt arbetsområde. Det kommer att ta cirka en femtedel av den yta som används för att lägga upp båtar på idag.

– Eftersom det är många år kvar till byggstart har vi goda förhoppningar om att tillsammans med markägaren Stockholms stad hitta en alternativ lösning under de säsongerna. Planeringen har redan börjat, säger Kajsa Nilsson. 

Gul linje till Älvsjö

Vi ska bygga en helt ny tunnelbanelinje mellan Fridhemsplan och Älvsjö. Den nya linjen får färgen gul och möjliggör tiotusentals nya bostäder med goda kommunikationer. Linjen avlastar befintlig kollektivtrafik och gör det enklare att resa mellan centrala och södra Stockholm med nya smidiga bytespunkter. Byggstart är planerad till 2025 och byggtiden uppskattas till cirka 9 år.

Kontakta oss

SL Kundtjänst har öppet dygnet runt och kan svara på dina frågor om nya tunnelbanan. Ring 08-600 10 00 eller besök SL Kundtjänst.

Pressfrågor

Emma Sahlman är pressansvarig på nya tunnelbanan. Ring 072-582 44 30 eller mejla emma.sahlman@regionstockholm.se.

För akuta pressfrågor utanför kontorstid: kontakta Region Stockholms pressjour på 08-123 131 48.