Barkarby

26 minuter

Barkarby till T-Centralen

2 uppgångar

Veddestavägen och Veddestabron

Plattformen på stationen i Barkarby.

Plattformen på Barkarby station. Bild: Region Stockholm/White Arkitekter.

Knutpunkt för smidiga byten

Vid norra änden av pendeltågets plattform i Barkarby bygger Region Stockholm tillsammans med Trafikverket och Järfälla kommun ut Barkarby station till en stor och viktig knutpunkt. Här bygger Region Stockholm tunnelbana och en ny bussterminal, medan Trafikverket bygger ett till stationshus och nya plattformar för regionaltåg och fjärrtåg.

Entré och biljetthall i bottenplanet

Tunnelbanestationen Barkarby byggs under jord, vid Trafikverkets nya stationshus och Veddestabron. Stationen får två tunnelbaneuppgångar, båda på Veddestasidan av E18. Uppgången vid Veddestabron blir inomhus på bottenvåningen i Trafikverkets nya stationshus. På så sätt blir tunnelbanans entré med biljetthall i direkt anslutning till både pendel-, regional- och fjärrtåg och bussterminal. För resenärer som går in från Veddestabron är det bara att ta rulltrappan eller hissen ned till bottenplanet på marknivå för att komma till tunnelbanans entré. Från biljetthallen tar man rulltrappan eller snedbanehissen ned till mellanplanet. Från mellanplanet ned till plattformen är det vanlig hiss, trappor och rulltrappa.

Läs mer: Hitta rätt i den nya knutpunkten för kollektivtrafik 

Uppgång vid Veddestavägen

Tunnelbanans andra uppgång blir intill Veddestavägen i det som tidigare var Veddesta centrum. Entrén blir vid en ny gata som ska heta Banmästargatan. Biljetthallen blir i bottenplanet av en byggnad med annan verksamhet. Från biljetthallen tar man rulltrappan eller snedbanehissen ned till mellanplanet. Från mellanplanet ned till plattformen är det hiss, trappor och rulltrappa.

Tunnelbanan en del i stadsutvecklingen

I Veddesta industriområde och på Barkarby gamla flygfält utvecklas och växer helt ny stadsmiljö fram. Fram till 2035 kommer Järfälla kommun att utveckla totalt 14 000 nya bostäder för 30 000 nya Järfällabor och tusentals nya arbetsplatser. Utbyggnaden av Blå linjes Akallagren med en station i Barkarbystaden och en i Barkarby underlättar jobbpendling och resor för många människor flera generationer framåt.

Granitblock som talar

På station Barkarby kommer imponerande stora granitblock i olika former att samsas om utrymmet på plattformen. Några kan man sitta på, andra kan man luta sig emot. För konstnären Iréne Vestman bildar de olika skulpturerna ett eget alfabet på hennes alldeles eget språk. För alla resenärer blir tolkningen av den konstnärliga gestaltningen fri.

Station Barkarby får två entréer, den norra i anslutning till tåg och buss vid knutpunkt Barkarby, och den södra på Veddestavägen. Klicka på kartan för att göra den större.

Fakta

  • Restid till T-Centralen: 26 minuter utan byten.
  • Stationen får två uppgångar med en entré vardera.
  • Plattformen byggs 30 meter under markytan.
  • Stationen får rulltrappor och hissar.
  • Iréne Vestman står för den konstnärliga gestaltningen.

En berättelse i sten

En grupp människor som går genom en tunnelbanestation.

Plattformen på nya stationen i Barkarby. Bild: Region Stockholm/White Arkitekter.

En grupp människor som går genom tunnelbanespärrar mot eller ifrån rulltrappor.

De geometriska formerna återkommer på golv och väggar och som här i taket där en lanternin släpper in dagsljus i biljetthallen till uppgången vid Veddestavägen. Bild: Region Stockholm/White Arkitekter

Flygvy mot Veddesta med Barkarby pendeltågsstation, Mälarbanans tågspår, E18 och kommande bebyggelse. En ny stationsbyggnad och bussterminal vid Veddestabron som förbinder Veddesta med Barkarbystaden.

Station Barkarby, ett nav för kollektivtrafikresenärer. Bild: Region Stockholm/White Arkitekter.

Illustration som visar knutpunkt Barkarby med alla trafikslag samlade. Både interiör och exteriör. Klicka på illustrationen för att göra den större.