Nya tunnelbanans hållbarhetsarbete i siffror

Förra året sprängdes 1 650 000 ton bergmassor ut och 1 734 hushåll fick erbjudande om tillfällig vistelse. Siffrorna kommer från nya tunnelbanans hållbarhetsredovisning för 2021 – som nu är klar.

Nyhet  Nya tunnelbanan  2022-04-29
Man med lie tar ner jätteloka.
Foto: Region Stockholm

Hållbarhet finns i både stort och smått. Här avverkas den invasiva arten jätteloka med lie. Ett av många exempel som finns med i hållbarhetsredovisningen.

– Hållbarhetsredovisningen ger en väldigt bra bild av bredden i vår verksamhet. Det är allt från en barnbok och digitala samråd till hur vi hanterar berg-och jordmassor, säger Olivia Engstrand, hållbarhetsstrateg på Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana.

Olivia Engstrand, hållbarhetsstrateg.

Läs hållbarhetsredovisningen här.

Utbyggnaden påverkar människor och miljö

Det ryms en hel del inom begreppet hållbarhet. När nya tunnelbanan byggs handlar det om allt som påverkar människor och miljö.

– Under 2021 hade vi 15 entreprenader igång som innebar buller och störningar och det märks att vi är igång på många ställen nu, våra arbeten berör många människor, säger Olivia Engstrand.

Tydliga hållbarhetskrav i upphandlingarna

Ett sätt att minska påverkan är genom att ställa krav på material, utformning och arbetsmetoder redan i upphandlingarna.

– Vi har en hög ambition där vi med lite nya grepp försöker få en positiv effekt. Som att genomföra revisioner där vi följer upp att våra krav på hållbara leverantörskedjor och arbetsrättsliga villkor verkligen följs, säger Olivia Engstrand.

I hållbarhetsredovisningen går det även att läsa om de 15 arbetsmiljötillbud och fyra allvarliga arbetsmiljöolyckor som skedde under förra året, och hur Region Stockholm ska arbeta för att den siffran ska minska.

– Vi kan aldrig vila när det gäller de här frågorna. Hållbarhetsarbetet pågår hela tiden, säger Olivia Engstrand.

Mer läsning

Här kan du läsa mer om nya tunnelbanans hållbarhetsarbete.

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00