Arbetstunneln i Järla kommer att bli cirka 460 meter lång och nå 25 meter ner i berget. Efter 1,5 till 2 år beräknas den nå fram till den nivå där sedan stationsutrymme och spårtunnlar mot Sickla och centrala Nacka sprängs ut.
– Vi har arbetat i flera år med att planera arbetet och nu sprängde vi första salvan. Det är jätteroligt att vara igång, säger Gunilla Wesström, projektchef för Blå linje till Nacka.

De som vistas nära arbetsområdet i Järla kommer att kunna märka av sprängningar en till tre gånger om dagen, men inte alla dagar. Så länge sprängningar sker ovan mark kommer Värmdövägen att stängas av vid varje sprängning.
Läs mer om hur arbetet i Järla kan märkas.
Borrning har startat
I samband med sprängstarten har bergborrningen inne på arbetsområdet också startat. Först injekteras cementbruk för att täta berget. Sedan förstärks berget med bultar innan man borrar hål i berget för sprängmedel.
– Under våren frilägger vi berget och spränger fram det som ska bli arbetstunnelns mynning, säger Lars Martinsson, delprojektledare arbetstunnlar i Nacka, Region Stockholm. Vi har börjat med ganska små sprängningar men allt eftersom kommer arbetet i Järla att bli allt mer påtagligt, säger Lars Martinsson.

Här pågår fler arbeten
Arbetstunneln i Järla är en av tre arbetstunnlar i Nacka. De andra kommer att ligga vid Värmdövägen i Sickla och vid Skönviksvägen. Läs mer om övriga arbeten i Nacka.
I början av april startade arbetet med en arbetstunnel vid Londonviadukten på Södermalm och i Barkarby pågår sedan ett drygt år arbete med tre arbetstunnlar.