Balansgång mellan framdrift och vardagsliv
Nya tunnelbanan dras fram under områden där det bor många människor – och det är många som blir störda. För de som påverkas mest finns möjligheten att vara någon annanstans än hemma ett tag.
Den som blir störd av ljud från tunnelbanebygget får ofta kontakt med Merete Boland Wihlborg, handläggare omgivningspåverkan för utbyggnaden från Kungsträdgården och söderut.
– Mitt jobb är att försöka hjälpa till, alla vi som jobbar med det här förstår att det är jobbigt. Det blir ofta bra samtal och det är många som betonar att de inte är emot tunnelbanan, men att det låter för mycket, berättar hon
Erbjudanden skickas ut
Den som har mycket ljud hemma kan ha rätt till tillfällig vistelse, alltså möjlighet vara någon annanstans ett tag. Ett erbjudande om detta skickas ut till alla som enligt prognosen kommer att få ljud över våra riktvärden fem dagar i sträck eller under fem av tio dagar.
– När vi just har skickat ut brevet får vi mycket frågor – folk blir oroliga och undrar hur mycket det kommer att låta och när. Då försöker jag förklara att det är väldigt olika hur mycket man påverkas, även av samma ljud, säger Merete Boland Wihlborg.
Behöver inte välja
En vanlig missuppfattning är att man måste välja mellan att flytta helt eller vara kvar hemma på heltid. Nu under pandemin är det ganska vanligt att folk behöver någonstans att jobba eller plugga under dagtid, men tycker att det går bra att bo hemma.
Vi jobbar med många olika lösningar. För en del räcker det med att de får låna brusreducerande lurar av oss, några får ett hotellrum där de kan sitta och jobba eller studera i några dagar och andra bor på hotell ett litet tag. Vi brukar boka några dagar eller en vecka i taget, eftersom bygget hela tiden rör på sig, säger Merete Boland Wihlborg.
Olika tider ovan och under jord
Utbyggnaden av tunnelbanan pågår runt om i hela Stockholm och det är lite olika villkor som gäller. Men på de flesta ställen får det pågå störande arbeten under jord varje vardag mellan klockan 7 och 22. Det är framför allt sprängningar och borrningar. På en del ställen finns det också tillstånd att borra och spränga på lördagar. Även ovan jord pågår det arbete som kan höras, oftast på vardagar mellan klockan 7 och 19. Dessutom kör tung trafik in och ut på byggområdena. Självklart är det många som märker av tunnelbaneutbyggnaden.
– Det är en balansgång. Om vi skulle jobba kortare tid på dagen så skulle vi behöva hålla på längre räknat i veckor och månader, säger Merete Boland Wihlborg.
Det händer även att folk hör av sig för att de störs, men att de inte har fångats upp i prognoser.
– Då kan vi skicka ut en akustiker som mäter ljuden, berget kan påverka både hur mycket det låter och hur lång tid det tar att ta sig fram, så att prognoserna inte riktigt stämmer. Men det är också viktigt att vi följer de regler vi har fått från domstolen – för att få hjälp så ska man ha buller över våra riktvärden för buller inomhus, säger Merete Boland Wihlborg.
Upplever du störningar? Eller har du andra frågor om tillfällig vistelse? Här kontaktar du oss.
Här hittar du svar på vanliga frågor om störningar.
Pressfrågor
Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30
För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.
Har du frågor?
Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00