Många synpunkter bidrar till planeringen – snart är det dags för samråd igen

Runt 900 synpunkter kom in under vinterns samråd om tunnelbana mellan Fridhemsplan och Älvsjö. Både vanliga stockholmare och samhällsaktörer har tyckt till om planerna och störst intresse fanns i Älvsjö och vid Fridhemsplan. 

Nyhet  Älvsjö, Nya tunnelbanan  2024-05-02
Kollage med tunnelbanekartan och Kajsa Nilsson.

– Det är roligt att många är intresserade och har lämnat synpunkter. Det bidrar till att vi kan planera och bygga en så bra tunnelbana som möjligt. Ett exempel på det är i Älvsjö, där vi har planerat om vilka ytor vi ska använda under byggtiden. Det kunde vi göra tack vare synpunkter och beslutet om var depån ska ligga, säger Kajsa Nilsson, projektledare för planering av tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Älvsjö.  

Läs om depåbeslutet här

Nu har alla synpunkter sammanställts och kommenterats och finns att ta del av i samrådsredogörelsen.

Läs hela samrådsredogörelsen

Sedan samrådet i december har arbetet med den nya gula linjen fortsatt. Synpunkterna tillsammans med utredningar och undersökningar gör att planerna blir alltmer klara.

– För varje skede i planeringen kommer vi närmare anläggningens slutliga utformning. Det som presenteras på samrådet senare i maj är det som vi vill bygga och förhoppningsvis blir det bara små ändringar innan det är det dags att skicka planerna till prövande myndigheter, säger Kajsa Nilsson.

Uppdraget för Kajsa Nilsson och de andra som jobbar med tunnelbanan till Älvsjö är att hitta den utformning av hela anläggningen som sammantaget blir bäst för omgivningen och miljön, men även ekonomiskt och byggtekniskt. En plats som är extra komplex är arbets- och servicetunneln på Kungsholmen och var den ska placeras.

– Det är många svåra avvägningar och vi jobbar med utredningar och undersökningar in i det sista för att få just den tunneln på plats. Men överallt där vi bygger kommer människor att påverkas, speciellt under byggtiden. Och det gäller inte bara boende utan även verksamheter som till exempel sjukhus och skolor. Men när allt är klart kommer linjen att ge stor nytta åt många människor under lång tid, säger Kajsa Nilsson.  

Läs mer om tunnelbana mellan Fridhemsplan och Älvsjö

Läs mer om hur vi planerar

Undrar du något?

Skriv till SL Kundtjänst eller ring på 08-600 10 00.