– Nu jobbar vi stenhårt med att få klart våra två järnvägsplaner, för tunnelbaneanläggningen och för den nya depån som vi också ska bygga, säger Johan Brantmark, chef för tunnelbanan till Älvsjö.

En järnvägsplan beskriver vilket utrymme som behöver användas – både under byggtiden och när allt är klart och tunnelbanan går. Den innehåller också en miljökonsekvensbeskrivning, som visar påverkan på människor, natur, kultur och djur.
– Vi har haft flera samråd och planerar för en sista granskning under våren, innan vi skickar till Trafikverket som fastställer järnvägsplanen, säger Johan Brantmark.
Flytt av ledningar gör plats för tunnelbanan
Marken i hela Stockholm är genomkorsad av ledningar av alla slag. Det pågår ett stort arbete med att förbereda de ledningsomläggningar som behöver göras innan man kan börja med de riktigt stora arbetena.
– Innan vi ska gräva oss ner måste vi se till att el, vatten, fjärrvärme och allt annat kan fortsätta levereras hem till stockholmarna. Det här behöver vi göra på de flesta platser där vi ska bygga, säger Johan Brantmark.
De här arbetena kommer att börja synas under året. Även arbetet med att upphandla de entreprenörer som ska göra tunnelarbeten påbörjas 2025.
– Det finns ett stort intresse och det är många som kontaktar oss. Vi har bjudit in branschen till en leverantörsdag i mars, där vi kommer att berätta om de kommande uppdragen mer i detalj, säger Johan Brantmark.
Tillstånd och detaljplaner klart innan byggstart
Byggstart för de stora arbetena blir det när alla förberedelser är klara och alla nödvändiga tillstånd är på plats, förutom järnvägsplaner behövs även en miljödom och så behöver Stockholm stad ta fram nya detaljplaner för områdena runt de nya stationerna.
Vill du veta mer om hur det går till att planera ny tunnelbana? Här kan du se en kort film som förklarar processen: