Fråga 4 – en av de vanligaste frågorna om Blå linje till Söderort

Aktuellt  Gullmarsplan, Johanneshov, Mårtensdal, Slakthusområdet, Sockenplan, Sundstabacken  2023-11-03

I serien De vanligaste frågorna om Blå linje till Söderort, besvarar vi frågor inom de 10 vanligaste ämnesområdena. Här kommer det fjärde ämnesområdet, Störningar och ljud.

Ämne 4: Störningar och ljud

Det är omöjligt att bygga ut tunnelbanan utan att höras. Vi bygger där människor bor, arbetar eller där bostäder planeras. Det är för att det ska vara enkelt att åka kollektivtrafik till och från hemmet eller där du vistas på dagarna. Det innebär att våra arbetsplatser kan ligga nära dig och tidvis störa.
Våra arbeten syns, hörs och märks både ovan och under jord. När vi borrar och spränger ut den nya tunnelbanan kan det låta mycket. Hur mycket det får låta regleras av en miljödom. Vi har krav på oss vid vilka tider på dygnet det får låta mer och när det får låta mindre. Som närboende kan du förstås ändå störas. Vi mäter hela tiden hur mycket arbetet låter och håller oss för det mesta inom de gränser som finns.

Upplever du störningar kan du alltid kontakta oss.

Här finns mer information om besiktningar, tillfällig vistelse och ditt ansvar att säkra saker i ditt hem.

Du vet väl om att du kan få ett sms 30 minuter innan vi spränger?
Anmäl dig här.

Ljuset i tunneln
Merparten av tunnlarna mellan Mårtensdal och Slakthusområdet är färdigsprängda. Mellan Slakthusområdet och Sockenplan fortsätter tunnlarna sprängas fram under 2025. I nästa skede stör vi inte lika mycket. Då ska stationer och tunnlar inredas och arbetet påverkar närmiljön mindre.

Följ arbete med tunnlarna via en framdriftskarta, den uppdateras varje månad.

Fick du svar på dina frågor?
Du är annars alltid välkommen att höra av dig till kundtjänst på telefon 08-600 10 00 eller via enkät. De har öppet året runt, dygnet runt.

Undrar du något?

Skriv till SL Kundtjänst eller ring på 08-600 10 00.