Följ med under jord i Hagastaden

På Solnavägen, mitt i den växande stadsdelen Hagastaden byggs en ny tunnelbanestation 20 meter under marken. Följ med in bakom planket!

Nyhet  Arenastaden, Projekt  2023-10-24

En del av Solnavägen är uppgrävd för att lämna plats åt stationens ena biljetthall. Härifrån kommer resenärerna kunna välja tre uppgångar, en som leder in i Karolinska Universitetssjukhuset entré, en på det nya torget Hagaplan och en vid Karolinska Institutet. På arbetsområdet har ett hål sprängts ut i berget för att koppla ihop tunnlarna under jord med biljetthallen.

Rulltrappsschakt norra biljetthallen
Rulltrappsschakt. Foto Region Stockholm.

Här börjar resan ned till plattformen, 21 meter under jord. När man åker i rulltrappan ska det kännas som att färdas i en kristallgrotta med speglar, rostfritt stål och bågformer i taket.  

Kristallgrottan station Hagastaden
Visionsbild av kristallgrottan. Foto: Region Stockholm/&Rundquist

Just nu är biljetthallen en byggarbetsplats med råa, grå betongytor men när stationen är klar kommer färgerna att gå i rosa toner. Konstnären Åsa Jungnelius ligger bakom den konstnärliga gestaltningen av station Hagastaden.    

Norra biljetthallen. Foto Region Stockholm.
Visionsbild norra biljetthallen
Visionsbild av norra biljetthallen med uppgång till Karolinska Universitetssjukhuset. Foto: Region Stockholm/&Rundquist.

Bakom dörrarna vid Torsplan byggs stationens andra biljetthall. När fastigheten byggdes 2014 gjordes förberedelser för den framtida biljetthallen i husets källare.

Hagastadens södra biljetthall vid Torsplan
Hagastadens södra biljetthall vid Torsplan Foto: Region Stockholm.

I källaren pågår just nu arbeten med att gräva och spränga ut ett rulltrappsschakt.  

Hagastadens södra biljetthall
Hagastadens södra biljetthall vid Torsplan. Foto: Region Stockholm.

Anläggningsarbetena för station Hagastaden – som består av borrningar, sprängningar och betongarbeten – pågår till och med 2025. Därefter sker installationer av bland annat rulltrappor, hissar, spår, el och olika tekniska system. Vid Odenplan kommer spåren ansluta till Grön linje. 2028 kommer du att kunna resa med gröna linjen till Hagastaden.  

Läs mer om station Hagastaden

På framdriftskartan kan du följa sprängarbetet under jord

Undrar du något?

Skriv till SL Kundtjänst eller ring på 08-600 10 00.