Mycket jobb bakom vackra rum
Samma datamodell som används för att ta fram de exakta byggritningarna är också grunden till visionsbilderna. Med rätt vinkel och stenkoll på detaljerna skapar arkitekter bilden av framtiden.
Artikeln publicerades första gången 2021-02-17
Camilla Nordquist är arkitekt på Rundquist arkitekter, som ansvarar för de tre nya stationerna på sträckan från Odenplan till Arenastaden.
– Det första vi gör är att prata igenom vilka vinklar vi ska välja. Vad är det vi vill visa? Vad är intressant att se? Vi vill ju ha vinklar som är representativa, samtidigt ska vi få med många saker i bilden och den som ser bilden ska förstå vad den visar.
På bilderna som visar interiörer från de nya stationerna ska känslan vara att man själv står där och väntar på tåget.
– Vi ställer in perspektivet så att det är i ögonhöjd, det som bilden visar ska vara det som man kommer att kunna se som resenär. Men det är klart att ibland behöver vi ha ett perspektiv som visar lite mer ovanifrån, om vi ska visa en stationsbyggnad i stadsmiljö till exempel, säger Camilla Nordquist.
Från svartvitt till ljus och färger
När arkitekterna väl har valt vinkel och perspektiv är det dags att gå in i modellen och vända och vrida på utsnitten tills det blir riktigt bra. Sen börjar arbetet med att klä på modellen.
– Det är väldigt mycket jobb med att få till ytskikten. Terrazzogolvet ska se ut som terrazzo, det ska ha rätt ytbehandling. Ljuset måste falla som det kommer att göra från armaturerna på stationen. Färgerna ska vara rätt, som i Hagastaden där rosa kommer att dominera plattformsrummet. Där hade vi med oss konstnären Åsa Jungnelius i arbetet, så att både färgerna och känslan skulle bli rätt, fortsätter hon.
Människorna ger liv åt bilden
Men det räcker inte med blanka golv och rätt ljus för att skapa en visionsbild. För att den verkligen ska bli verklig behövs människor. Folk som står och väntar på tåget, köper biljetter eller är på väg ner för rulltrappan.
– Det är verkligen inte bara att slänga in några gubbar, det ligger mer jobb bakom än man kanske kan tro! Först ska ju människorna på bilden visa vårt samhälle, med olika bakgrund och olika ålder. Alla i Stockholm åker tunnelbana, då funkar det inte att bara visa personer i samma ålder och samma klädstil.
Bilderna på människor köper arkitektkontoren in i färdiga bibliotek och det gäller att titta på alla detaljer.
– Alla på bilden måste vara klädda för samma årstid. Då kan inte en person ha kort kjol och linne och en annan stå i täckjacka. Men vi tittar även sånt som att en rullstol ska vara en modell som används i Sverige. Sen ska personerna placeras ut så att det känns bra, ingen ska vara för framträdande och det ska vara ett realistiskt antal personer på bilden – det är en hel del detaljer att tänka på för att bilden sen ska kännas rätt för den som tittar på den, säger Camilla Nordquist.
Vill du se alla våra visionsbilder? De finns samlade på vår sida med pressbilder på mediaflow.com.
Pressfrågor
Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30
För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.
Har du frågor?
Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00