Nu växer tunnlarna under Vasastaden

Södermalm, Johanneshov, Hammarby Sjöstad och delar av Nacka. På många ställen byggs de nya tunnelbanetunnlarna rakt under väldigt tätbebyggda kvarter. Nu är arbetet med nya tunnelbanan på väg in under Vasastaden.

Nyhet  Arenastaden, Hagastaden, Nya tunnelbanan  2022-10-19
Bild från Vasastaden med äldre byggnader i förgrunden och nyare Norra tornen vid Torsplan i bakgrunden.
Bild från Vasastan med Norra tornen vid Torsplan i bakgrunden. Foto: Region Stockholm

Sprängningarna under Vasastaden ska pågå fram till 2025, när tunnlarna är framme vid slutmålet: Odenplan. Den nya linjen ska gå från Arenastaden i Solna och kopplas ihop med Gröna linjens spår under Odenplan. Nu är arbetet på väg in under Vasastaden – ungefär 20 meter under markytan.

Karta som visar hur tunnelarbetet i Hagastaden kommer att utvecklas under åren 2022-2025.
Så här kommer arbetet att pågå med tunnlarna från station Hagastaden under Vasastaden till Odenplan. Foto: Region Stockholm

Att bygga rakt under storstadskvarter – med boende, verksamheter och ett stadsliv som pågår dygnet runt innebär en hel del utmaningar.  Även under till exempel Södermalm, Hammarby Sjöstad och Gullmarsplan flyttar sig tunnelarbetet framåt varje dag. Och samtidigt ska vardagen funka för de många tusentals människor som påverkas ovan jord.

– Det går inte att bygga tunnelbana utan att det märks, men vi gör vårt bästa för att vardagen ändå ska fungera för de som påverkas av våra byggen, säger Malin Harders, projektchef för tunnelbana till Arenastaden.

Malin Harders, projektchef Gul linje till Arenastaden, i gul byggjacka och vit hjälm.
Malin Harders, projektchef Gul linje till Arenastaden. Foto: Region Stockholm

Till exempel får inga bullrande arbeten utföras nattetid. Den sista sprängningen får ske senast klockan 22, om inget annat är avtalat.  

Information för att kunna planera sin vardag

– Det är viktigt att informera om våra arbeten. Ett sätt att göra det på är att vi skickar hem information till de som bor nära där vi bygger, säger Malin Harders.

Alla som vill kan också få ett sms 30 minuter innan varje sprängning. Läs mer och registrera ditt telefonnummer här. Sms – Nya tunnelbanan

Arbetet och störningarna flyttar sig

Tunnelarbetet rör sig  framåt varje vecka. Oftast behöver man göra små sprängningar i tätbebyggd stad, det innebär ungefär fem meter längre tunnel i veckan. Men allt eftersom arbetet förflyttar sig genom Vasastaden, rör sig också störningarna.

Här kan du se hur tunnelarbetet rör sig framåt. Kartan uppdateras en gång i månaden.

Läs mer om tunnelbana till Arenastaden.

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00