Kom och prata med oss om ventilationstornet i Akalla

Nu är arbetet i gång igen utanför Akalla station och bussterminal. Vi ska bygga ett ventilationstorn strax intill. Vill du veta mer? Torsdag den 7 december står vi utanför Akalla station och berättar om bygget.

Nyhet  Barkarby  2023-11-28
Visionsbild på ett rektangulärt ventilationstorn utanför Akalla station och bussterminal.
Vi bygger ett ventilationstorn vid Akalla station, utanför bussterminalen. Visionsbild: Region Stockholm/White Arkitekter

Överallt där tunnelbanan byggs ut, bygger vi också byggnader för ventilation. I Akalla är det ett redan befintligt ventilationsschakt som ska byggas om. Det ska anpassas till den utbyggda tunnelbanan.

Bakom planket, strax utanför biljetthallen är det idag bara en rundel av betong med galler ovanpå som syns. När allt är klart kommer ett torn med fasad i glasbetong att vara ett nytt blickfång.

Mindre dragigt för resenärerna

Ventilationstorn leder luft mellan tunnelbanan och markytan. Tack vare dem blir också vinddraget mindre inne i stationen när tågen körs i tunnlarna. Lufttrycket jämnas helt enkelt ut.

Borrning som hörs i närområdet

Du som är i närområdet kan inom kort höra mer av våra arbeten. Under några veckor framåt borrar vi ned stålrör i berget för att bygga en stödkonstruktion. Det gör vi för att sedan kunna fortsätta med övriga arbetsmoment.

Vi arbetar helgfria vardagar klockan 07–19.

Har du frågor om bygget?

Torsdag den 7 december är vi på plats i Akalla. Kom och prata med oss som jobbar med nya tunnelbanan. Vi svarar på frågor och berättar om kommande byggarbeten.

Tid: Torsdag den 7 december klockan 15.30–18.00

Plats: Utanför Akalla station i Akalla centrum.

Välkommen!

Aktuell information

Här hittar du aktuell information om byggarbetet.

Undrar du något?

Skriv till SL Kundtjänst eller ring på 08-600 10 00.