Skip to main content

Tiden viktigast för Magnus Öberg

Magnus Öberg
Det krävs en mängd olika yrken för att kunna bygga tunnelbana. Magnus Öberg jobbar med tidplaneringen.

Hämtning på förskolan, fotbollsträning och matlagning. Att få tiden att räcka till i vardagen är en utmaning för många. I vissa lägen är det är svårt att föreställa sig hur det är möjligt att hålla koll på en hel tunnelbaneutbyggnad. Som tur är finns det experter inom området.  
Magnus Öberg är tidplanerare för utbyggnaden till Nacka och söderort.

Vad har man en tidplan till?
- Tidplanen håller ihop hela projektet. I den listas alla arbetsuppgifter som ska göras och hur de är beroende av varandra. Får man in all den informationen i tidplanen kan man få ut väldigt mycket annat ur den. Man kan se viktiga milstolpar, hur mycket resurser vi behöver och allt som krockar inom vårt eget eller med angränsande projekt.

Varför behövs en tidplanerare?
- Jag är den i projektet som alltid tänker på tidplanen och har den som högsta prioritet. Om det inte fanns en tidplanerare skulle olika delar av projektet göra sina egna tidplaner och då skulle helhetsbilden saknas. Men jag vet inte hur lång tid det tar att gräva ett schakt eller planera konsten i tunnelbanan, så jag är helt beroende av att andra förser mig med den informationen. 

Vad gör du om dagarna?
- Tidplanen bygger jag i ett program på datorn, så det blir en hel del tid framför skärmen. En del dagar är fyllda av möten där jag samlar in information som ska föras in. Man kan säga att tidplanen är klar när alla aktiviteter och beroenden man känner till är införda. Men det är också ett levande dokument som förändras med projektet. 

Vad är utmaningarna med att göra en tidplan för ett så här stort projekt?
- Tunnelbanebygget är så oerhört komplext. Det finns otroligt många beroenden i tidplanen. Det betyder att en aktivitet som man ska genomföra kan vara beroende av att 30 andra aktiviteter startar i rätt tid. Min utmaning är att hitta så många sådana beroenden jag kan.

Hur planerar du din egen tid?
- Jag är ganska noga med att föra in både arbetsuppgifter och fritidsaktiviteter i kalendern. Det är något jag har blivit bättre på med tiden. Som när jag ska lämna in bilen på verkstaden eller när jag är bjuden på middag. Det är viktiga milstolpar i min egen tidplan. 

2019-01-29