Barbaradagen – en skyddande tradition i tunnlarna

Nyhet  Nya tunnelbanan  2020-12-04
När nya tunnelbanan sprängs och borras fram är säkerhet och arbetsmiljö högsta prio. Men den som tror på skyddshelgon har ännu en beskyddare – Sankta Barbara.

Idag, den 4 december, är det Barbaradagen, som firas vid tunnelbyggen över hela världen. Flera av de entreprenörer som arbetar med nya tunnelbanan kommer från länder där inget tunnelbygge börjar utan en Sankta Barbara-ceremoni. Att man skänker en helgonstaty till uppdragsgivaren är vanligt. På bilden syns Anna Nylén, projektchef för tunnelbanan till Barkarby, med en staty av Barbara.

Skyddshelgonet Barbara ska enligt traditionen levt i en liten stad utanför Izmir i Turkiet i slutet av 200-talet. Efter att hon omvänts till kristendomen blev hon halshuggen av sin egen far – som omedelbart träffades av en blixt och dog. På så sätt blev Barbara beskyddare för dem som kan dö plötsligt, som gruvarbetare och artillerister.   

Men när arbetet i tunnlarna är igång är det givetvis modern säkerhet på arbetsplatsen som gäller. Regelbunden arbetsmiljösyn på arbetsplatserna, skyddskläder och säkerhetssystem är några åtgärder som ser till att de som arbetar i tunnlarna är trygga.

Här kan du läsa mer om hur nya tunnelbanan jobbar med arbetsmiljö och säkerhet:  

”Vi måste vara stenhårda”

”Livsviktig koll på människorna under jord”

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00