Tyck till om tunnelbanan till Älvsjö

Nyhet  Nya tunnelbanan  2020-10-29
Måndag den 2 november startar samrådet för den nya linjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö. Passa på att lämna dina synpunkter!

Publicerad 2020-10-30

Den första samrådsperioden för tunnelbanan till Älvsjö pågår mellan den 2 november och 6 december 2020. Ännu finns ingen färdig sträcka att visa upp, utan syftet är att få in idéer och förslag på hur en ny tunnelbanelinje mellan Fridhemsplan och Älvsjö kan bli så bra som möjligt. 

Allmänheten kan ta del av all information digitalt på webbsidan nyatunnelbanan.se/samrad-alvsjo. Regionen bjuder också in till öppet hus där man kan ställa sina frågor direkt till de som jobbar med projektet. På grund av Covid-19 kommer antalet besökare i lokalerna att begränsas, och lokalerna möbleras så att besökarna kan hålla avstånd.

Regionen har bjudit in till öppet hus på tre platser under samrådsperioden, men på grund av de skärpta riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten kommer dessa nu att ställas in. Allt material finns tillgängligt på webben och regionen tar emot både synpunkter och frågor som vanligt. Klicka här för att läsa mer.

Jörgen Altin är huvudprojektledare för tunnelbanan till Älvsjö. Hur känns det att det första samrådet snart drar igång?

– Det känns jätteroligt! Vi har jobbat länge med det här och jag hoppas att så många som möjligt passar på att lämna in sina tankar och synpunkter tidigt i processen. Det ska bli spännande att ta del av allas idéer!

Lokaliseringsområde för tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Älvsjö.

En möjlighet att påverka 
När en ny tunnelbanelinje ska byggas undersöker regionen flera möjliga sträckningar, var man kan placera stationer och vilken lösning som ger bäst nytta för stockholmarna. Det är också nödvändigt att titta på hur berget ser ut och vilken miljöpåverkan projektet har under både byggtiden och när linjen är färdig. Detta görs i en så kallad lokaliseringsutredning. En viktig del i utredningen är att samla in synpunkter och förslag från allmänheten, som är de som kommer att åka med den nya tunnelbanan.

Under samrådet bjuds allmänheten in för att ta del av information och bidra med sina tankar och idéer. Att få insyn i och möjlighet att påverka stora infrastrukturprojekt är en demokratisk rättighet och ett viktigt verktyg för regionen i arbetet med att förankra utbyggnaden av tunnelbanan hos de som påverkas mest.

Det första samrådet för nya tunnelbanan hölls redan 2012. Då handlade det om tunnelbanan till Nacka. Stefan Persson, avdelningschef planering, var med redan då.

– Både då och i senare samråd har vi fått in en stor mängd intressanta synpunkter. Från början är det mest övergripande frågor och förslag om lokalisering som kommer in och ju närmare byggstart vi kommer, desto fler frågor och förslag handlar om omgivningspåverkan.

Stefan Persson, avdelningschef planering

Hur mycket kan man påverka som privatperson?

– Synpunkterna är värdefulla för oss i vår planering. Det är den som bor i ett område som har lokalkännedomen, inte vi. Och vi behöver de här inspelen för se till att till exempel de nya stationerna hamnar på rätt ställe i stadsmiljön. Sen är det förstås annat som också påverkar, som berggrunden och hur spåren rent tekniskt kan dras.

Nu är det dags för samråd för tunnelbanan Älvsjö. Om man lämnar in en synpunkt, vad händer med den sen?

– Vi samlar ihop alla synpunkter vi får, undersöker och besvarar dem i en så kallad samrådsredogörelse. Den kan man sen läsa på vår hemsida.

Tid och plats för öppet hus
9 november, klockan 17–20
Östberga Kulturhus
Östbergatorget 14, Älvsjö

10 november, klockan 17–20
Sverigefinska skolan i Stockholm
Fridhemsgatan 17, Kungsholmen

16 november, klockan 17-20
Lustikulla konferens
Liljeholmsvägen 18, Liljeholmen

På grund av Covid-19 kommer antalet besökare i lokalerna att begränsas, och lokalerna möbleras så att besökarna kan hålla avstånd.

Regionen har bjudit in till öppet hus på tre platser under samrådsperioden, men på grund av de skärpta riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten kommer dessa nu att ställas in. Allt material finns tillgängligt på webben och regionen tar emot både synpunkter och frågor som vanligt. Klicka här för att läsa mer.

Hur skickar jag in mina synpunkter?
Synpunkter kan mailas till registrator.fut@sll.se eller skickas med brev till Förvaltning för utbyggd tunnelbana, Box 225 50, 104 22 Stockholm. Märk kuvertet eller mailet med ”Samråd Älvsjö”. Skicka in dina synpunkter senast den 6 december 2020.

För frågor om samrådet eller projektet i allmänhet går det också bra att ringa SL kundtjänst på telefonnummer 08-600 10 00.

 

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00