De allra flesta gillar ny tunnelbana – trots byggstök

Nu är siffrorna klara för den stora attitydundersökningen 2021. Över 8000 personer har svarat på frågor om allt från vad man tycker om utbyggnaden till hur det ser ut på nya tunnelbanans arbetsområden runtom i länet.

Nyhet  Nya tunnelbanan, Okategoriserad  2022-03-16
En maskin står framför en tunnelöppning i berget. Inne i tunneln syns ett rött hjärta (kollage).

– Det är roligt att de allra flesta gillar tunnelbaneutbyggnaden och att bara ungefär 1 av 10 är negativt inställda. Så här har siffrorna sett ut sen vi gjorde vår första större mätning 2015, det är skönt att ha stockholmarnas gillande i ryggen när vi är igång och bygger och stör på så många ställen, säger Niklas Bergman, förvaltningschef för tunnelbaneutbyggnaden.

Diagram som visar inställningen till nya tunnelbanan i de områden där utbyggnaden sker.
Inställning till utbyggnaden – diagram från 2021 års attitydundersökning. Foto: Region Stockholm

Här kan du läsa hela undersökningen.

Av de drygt 8000 som svarat har över hälften, 56 procent, påverkats av utbygganden på något sätt. I Nacka uppger hela 80 procent av de svarande att de påverkats av utbyggnaden, varav över hälften säger att de påverkas mycket av arbetet med nya tunnelbanan. Det handlar framför allt om ljud och vibrationer från sprängningar.

Diagram - attitydundersökning 2021
Frågan har ställts om personer upplever att de påverkats – diagram från 2021 års attitydundersökning. Foto: Region Stockholm

– Det märks verkligen att vi är inne i en intensiv byggfas nu. Våra arbeten hörs, syns och känns på många ställen och det är många som blir påverkade, säger Karin Gistrand, samordnare för kommunikationen mot närområdet.

De som svarar på undersökningen är personer som bor eller jobbar i närheten av där tunnelbanan byggs ut eller som rör sig runt arbetsområdena, till fots, på cykel, men kollektivtrafik eller med bil.

– Det här är grupper som vi behöver nå med vår kommunikation, så det är glädjande att de flesta tycker att vår information är relevant och lätt att förstå. Det är också bra att sex av tio vet om att de kan få sms en halvtimme före sprängningar – men där hoppas jag att vi kan nå ännu fler i år, säger Karin Gistrand.

Vill du läsa hela undersökningen?

Vill du anmäla dig till spräng-sms?

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00